Goedroen Verduyn is nieuwe bibliothecaris Bibliotheek Kris Lambert

De nieuwe bibliothecaris Gudrun Verduyn, in gezelschap van schepen van Cultuur Bart Plasschaert. © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Goedroen Verduyn (44) werd onlangs aangesteld als de nieuwe bibliothecaris van bib Kris Lambert. Zij wil dat de bibliotheek een open huis blijft met meer aandacht voor de wijken. “We willen ook meer inzetten op digitale geletterdheid”, luidt het.

Goedroen Verduyn startte als cultuurfunctionaris bij het stadsbestuur. Na enkele jaren werd zij medewerker van Vlaams parlementslid Johan Verstreken en was 15 jaar parlementair medewerker in Brussel. “Ik was vroeger al lid van de Astridbibliotheek en sinds de fusie uiteraard van de Oostendse bib. In Brussel volgde ik de commissie cultuur en media waar ook de bibliotheeksector aan bod kwam. In 2019 stopte Johan en ik wou niet voor een andere volksvertegenwoordiger in Brussel blijven werken. Toen er een vacature kwam voor de bib, heb ik niet geaarzeld”, vertelt Goedroen, die sinds september 2019 in de bibliotheek als teamleider klantenwerking werkte.

De bib werd na de pensionering van Martine Vandermaes kort geleid door Martine Meire, nadien door Sven Raeymaekers, die verhuisde naar Nederland en ook door Jean-Marie Theuninck. “Er werd in 2019 al een examen uitgeschreven, maar ik vond dat zelf te vroeg en heb toen niet deelgenomen. Sven deed vaak een beroep op mij, want ik was ook voorzitter van het beheersorgaan. Ik kende dit huis dus goed.”

Groot huis

Er werken 34 mensen in de bib en er gebeuren jaarlijks 382.000 ontleningen. Er zijn 15.000 leden, waarvan 10.000 Oostendenaars. “De bibliotheek heeft een veel groter bereik. Er komen hier elke dag 800 mensen over de vloer en die zijn niet allemaal lid”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert. “Mensen komen hier ook om de krant te lezen, gebruik te maken van de computers, te studeren, te werken, voor lezingen, activiteiten of expo’s. Uit een enquête blijkt dat tot 60 procent van de Oostendenaars hier elk jaar wel eens langskomt.”

“We zijn laagdrempelig en dat willen we zo houden. Een bezoek aan de bib kan een opstapje zijn om in contact te komen met andere culturele actoren of aan andere activiteiten deel te nemen”, zegt Goedroen. “Er zijn ook andere culturele spelers die bezig zijn met leesbevordering of inclusie. We moeten als bib van ons eiland af en nagaan waar er een overaanbod is of waar leegtes zijn. We organiseren op 30 september met 5 partners onze eerste STEAM-trail rond Science, Technologie, Engeneering and Mathematics. Je moet niet graag lezen om een bibliotheek te bezoeken.”

Digitaal

“Er is voor bibliotheken een grote rol weggelegd inzake digitale geletterdheid. In een samenleving waarin steeds meer digitaal gebeurt, hebben ook heel veel mensen geen toegang tot digitale infrastructuur”, zegt Bart Plasschaert. “Daarom zet de bib in op E-inclusie. Hier zijn 20 computers die voor iedereen toegankelijk zijn. In de filialen werden de openingsuren aangepast zodat ze beter aansluiten op de schooluren. Gedurende drie maanden hebben we geteld en de uren nadien aangepast in functie van de bezoekerscijfers. De hoofdbib is 6 dagen op 7 open en op zaterdag tot 16 uur. En er zijn ook avondopeningen en we zijn over de middag open. Er is niet enkel de infrastructuur. Digi-coaches helpen ook en er zijn korte cursussen. De stad zet in op digitale dienstverlening en ook in de bib kunnen mensen terecht voor toegang daartoe.”

Filiaalwerking

De aanpassing van de openingsuren van de filialen (voortaan tussen 16 en 19 uur) was maar een eerste stap. “We willen meer inzetten op de filialen”, zegt de nieuwe bibliothecaris. “Scholen van pakweg de Vuurtorenwijk of Zandvoorde geraken niet in de hoofdbib. Zij moeten in hun buurt terecht kunnen in de bib. Of we organiseren ‘Luistervinken’ in de ontmoetingscentra. Voor alle scholen geldt : als ze naar de bib willen komen buiten onze reguliere openingstijden, dan openen we gewoon de bib voor hen.”

“De bib maakt ook deel uit van Cultuuroverleg Oostende. We hervormen dat met een overleg rond muziek. Dat resulteert in een sectordag op 20 oktober. En ook rond literatuur moeten we meer de koppen bij elkaar steken. Naast de bib zijn ook ’t Leeshuus, Kaap, De Letterie, Taz en anderen bezig met literatuur. We moeten alles samen aanbieden en vermijden dat ieder in zijn eigen nichemarkt werkt”, besluit schepen Plasschaert.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier