Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Marc Mostrey (zittend links) en de overige leden van het inrichtend comité. (foto PM)
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”

Aulendiebach ligt in het westen van Duitsland, weggemoffeld in de groene heuvels op zo’n 50 kilometer boven grootstad Frankfurt en ruim 530 kilometer van Gistel. Er wonen nog geen 900 inwoners. Hoe komt het dat Gistel met dit piepkleine plekje verbroedert? “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Duitse soldaat Richard Roth ingekwartierd in Ramskapelle en moest hij de oorlogspaarden verzorgen in de stallingen van de familie Vermeersch, een kolenhandel en uitbater van een volkscafé”, vertelt Marc Monstrey van het verbroederingscomité.

“De Duitsers waren logischerwijs niet graag gezien in de regio. Maar Roth was een diplomaat, redenaar en zag snel het nutteloze in van de wrede wereldoorlog. Hij was bovendien behulpzaam in de kolenhandel van de familie en op den duur werd hij aanzien als een stuk van het gezin.” Paul, zoon van de familie, mocht met Richard de paarden verzorgen of zelfs voorzichtig een ritje maken op de rug van één van de paarden.”

Er gaat geen twee dagen voorbij zonder een mailtje of berichtje uit Duitsland

“Roth vocht later aan het Oostfront en belandde als krijgsgevangene in Engeland. Drie jaar na de oorlog kwam hij weer thuis, in Aulendiebach. Jarenlang onderhield hij schriftelijk contact met de familie Vermeersch.”

Paul Vermeersch zou vele jaren later een café uitbaten op de Markt van Gistel, vlakbij het repetitielokaal Ons Huis van de harmonie Eendracht & Kunstliefde. Veel muzikanten kwamen bij Paul over de vloer en hij zou later ook erelid van de fanfare worden.

“In de zomer van 1962 ging Paul samen met Willy Vanderbeken, bestuurslid bij de harmonie, en hun echtgenotes op reis naar Duitsland. Toen ze in de buurt van Frankfurt waren, herinnerde Paul zich ene Richard Roth en Aulendiebach. Ze zochten de Duitser van weleer op en belandden op zijn boerderij. Het werd een hartelijk weerzien”, weet Monstrey. “Richard was voorzitter van Gesangverein (zangvereniging, red.) Aulendiebach 1888. Eens terug in Gistel stelden Paul en Willy aan feestleider van Eendracht & Kunstliefde, Raf Lapeire, voor om het zangkoor van Aulendiebach uit te nodigen op het Gistelse Tilorenfeesten.”

Verbroedering

Omdat de oorlogsjaren bij veel Gistelnaars nog vrij vers in het geheugen lagen, was de uitnodiging niet zo evident. Maar na wat overtuiging kon het bezoek toch plaatsvinden. Op zaterdag 4 juli 1964 zakten maar liefst 146 Duitsers naar Gistel af. In 1965 vertrok een Gistelse delegatie dan weer richting Aulendiebach. De verbroedering houdt na zestig jaar nog altijd stand. Om de drie jaar spreken beide groepen afwisselend in België en Duitsland af. Maar door de coronacrisis moest er acht in plaats van zes jaar gewacht worden voor een nieuwe ontvangst op Gistelse bodem.

“Waarom die verbroedering zo belangrijk is? Pure vriendschap. Er gaat geen twee dagen voorbij zonder dat ik bijvoorbeeld een mailtje of berichtje krijg vanuit Duitsland”, zegt Erwin De Clercq van het comité. “Sommige mensen, zoals ikzelf, gaan op eigen initiatief meerdere keren per jaar naar de Duitsers op bezoek. Gewoon, vriendschappelijk.”

Gastgezinnen

Dit jaar komen zo’n 120 Duitsers naar Gistel. De helft verblijft op hotel of in een B&B, de anderen bij gastgezinnen. Voor de ontvangst van twee gezinnen wordt nog opvang gezocht. De zestigste verjaardag van de verbroedering wordt breed gevierd. Op vrijdag 12 juli om 14 uur worden de Duitsers ontvangen bij het bedrijf Mortier, bij de op- en afrit van de E40. Om 20 uur is er dan een welkomstavond in Zomerloos.

Op zaterdag 13 juli is er een boottocht op zee vanuit Oostende (10 uur), gevolgd door een bezoek aan de Gistelse brandweer (16 uur). Daarna is er een feestavond (20.30 uur) met livemuziek. Op zondag 14 juli trapt de Koninklijke Fanfare Orpheonisten de dag op gang (11.15 uur) met daarna een barbecue (12.15 uur) en voetbalmatch tussen beide gemeenten (15 uur). Op de slotdag maandag 15 juli is er Frühschoppen am Marktplatz’ met de Gistelse Streetband – zeg maar een aperitiefconcert (10 uur) – en afscheidsavond (20 uur). Op dinsdag keren de Duitsers huiswaarts. De volgende ontmoeting vindt in Aulendiebach plaats in 2027.

(TVA)

Lees meer over: