“Gezuiverd rioolwater is de oplossing”: 100-jarige drinkwatermaatschappij Aquaduin is gewapend tegen droogte
De op één na kleinste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen, Aquaduin, viert het eeuwfeest. Elke dag levert het bedrijf 13 miljoen liter water, dat is ruim 5 olympische zwembaden, aan 74.000 abonnees in de Westkust en een deel van de Westhoek. “Het piekverbruik ligt in de zomer, door de vele toeristen aan zee. Net dan staat het grondwaterpeil lager. Toch geraken we niet in watersnood”, zegt Thomas Rogier van Aquaduin. Voor het geheime wapen moeten we kijken naar rioolwater.
Aquaduin, de nieuwe naam van de vroegere Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne Ambacht (IWVA) bestaat 100 jaar. Water winnen in de duinen is de filosofie, maar nu de klimaatverandering zich zo hard laat voelen is het een uitdaging om op elk moment water uit de kraan te laten stromen. Bij Aquaduin zijn ze echter niet uitsluitend afhankelijk van het grondwater en daarin is het bedrijf uniek in Vlaanderen.
“In de duinengebieden Sint-André in Koksijde en De Westhoek in De Panne winnen we ons grondwater”, legt bioloog Thomas Rogier van Aquaduin uit. “Dat stroomt op een natuurlijke manier naar een paar honderd winputten waar we het kunnen oppompen. Dat alleen is niet voldoende en daarom bedachten we in 2002 een unieke techniek waarbij we rioolwater kunnen zuiveren tot drinkwater. Dat doen we in het station Torreele in Wulpen. Via een kilometerslange persleiding komt dat in het wingebied in Koksijde waar het samen met het grondwater wordt vermengd in het duinzand. Die werkwijze willen we uitbreiden naar De Panne, maar daar is het nog wachten op een vergunning.”
Noodzaak
“Het wingebied daar plannen we in het Calmeynbos. Het is altijd een oefening om waterwinning te verzoenen met natuur, maar net door rioolwater te hergebruiken zorgen we ervoor dat we liefst 1,5 miljard (!) liter grondwater per jaar niet meer moeten oppompen. Het gezuiverde rioolwater maakt bijna 60 procent uit van ons geproduceerde water. Ook de hoeveelheid water die we moeten aankopen daalt.”
Het zuiveren van rioolwater tot drinkbaar water gebeurt nergens anders in Vlaanderen. Als dat het geheime wapen is tegen waterschaarste in droge periodes, waarom blijft het dan een exclusieve werkwijze van Aquaduin? “Omdat het niet goedkoop en gemakkelijk is”, weet Rogier. “Het vergt veel elektriciteit om het rioolwater te zuiveren, maar voor ons was het echt een noodzaak. Het waterverbruik in de zomermaanden verdubbelt door de vele toeristen en net dan verdampt er meer water en is het grondwaterpeil dus lager. Door het hergebruik van rioolwater kunnen we de grote vraag naar water aan. Toch is ons water niet duurder dan in de rest van Vlaanderen.”
“Het is altijd een oefening om waterwinning te verzoenen met natuur”
En het bedrijf denkt aan nog een andere manier om aan extra water te geraken en daarvoor plant het een waterproductiecentrum aan het sluizencomplex De Ganzepoot in Nieuwpoort. “Nee, we zullen niet enkel het zoute zeewater gebruiken als bron”, maakt Thomas meteen duidelijk. “We zullen in de eerste plaats het water uit de vaart Plassendale-Nieuwpoort behandelen. Als dit kanaal te laag staat door de droogte, dan zien we nog een mogelijkheid in De IJzermonding maar daar is het water wel al zouter. We hopen snel een vergunning op zak te hebben zodat we die investering de eerstkomende jaren kunnen realiseren.”
(Gudrun Steen)
Honderd jaar Aquaduin in cijfers
*Levert water aan 6 steden en gemeenten namelijk Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en 4 dorpen in Diksmuide
*Levert gemiddeld 13 miljoen liter water per dag, dat is gelijk aan 5 olympische zwembaden
*Heeft 74.000 abonnees
*Produceert jaarlijks 4 miljard liter water en koopt nog 1 miljard liter water aan in Frankrijk en bij naburige drinkwaterbedrijven. Dat is alles samen liefst 2.000 olympische zwembaden
*Tijdens een gemiddelde maand ligt het verbruik op 400 miljoen liter water, in juli en augustus loopt dat op tot 600 miljoen liter
*Er wordt 1 miljoen liter water opgeslagen in de 40 meter hoge watertoren in Oostduinkerke waarrond een publiek toegankelijke trap gebouwd zal worden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier