Trots op Oostende wil huisdieren en ziekenhuispatiënten samenbrengen via paviljoen: “Unieke kans om baasjes met dieren te herenigen”

“Een unieke kans voor gehospitaliseerde baasjes om herenigd te worden met hun huisdier”, klinkt het. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Trots op Oostende, de kartellijst van Open VLD, CD&V en Groen denkt onder andere aan een huisdierenpaviljoen dat vasthangt aan AZ Oostende. “Een unieke kans om huisdieren te herenigen met hun zieke baasjes”, zegt Scarlett Opstaele. Het ziekenhuis staat alvast niet weigerachtig tegenover het idee. “We zijn bereid om mee te denken hoe we dit kunnen realiseren”, klinkt het positief.

Trots op Oostende wil tonen dat ze dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt. In 2019 was Oostende de eerste stad in Vlaanderen die met een officieel verbod kwam op paarden en pony’s op kermisattracties. Ook voor de paarden van de toeristische paardenkoetsen kwam er een aangepast reglement. Zo mogen ze bij hoge temperaturen niet meer uitrijden en er kwamen rusttijden voor de dieren. Verder werd er een heus zwerfkattenbeleid opgesteld en kwam er een zogenaamd Meeuwenteam.

Maar Trots op Oostende wil nog een stap verdergaan tijdens de volgende legislatuur. Zo willen ze onder andere een dierenwelzijnsraad. “We willen zo middenveldorganisaties en mensen met een hart voor dieren samenbrengen”, zegt Scarlett Opstaele. “Daarnaast willen we een label voor handelaars waar dieren toegelaten worden.”

Ook een dierenambulance behoort tot de mogelijkheden. “Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen niet beschikken over vervoer om zich te verplaatsen wanneer hun zieke dier naar de dierenarts moet”, zegt dierenarts Maya Herman die kandidaat is op de kartellijst. “Een dierenambulance met vrijwilligers zou dan een mooie oplossing zijn.”

Baasjes in ziekenhuis

Opvallend is het voorstel om een huisdierenpaviljoen aan AZ Oostende te koppelen. “Een unieke kans voor gehospitaliseerde baasjes om herenigd te worden met hun huisdier”, vindt Opstaele. “Het paviljoen zou ook plaats kunnen bieden aan therapiehonden. We willen bovendien ook vaste huisdieren in de rust- en verzorgingstehuizen in de stad.”

AZ Oostende staat open voor het voorstel. “Het is bewezen dat contact tussen mens en dier het mentale welzijn en het herstel van de patiënt bevordert”, zegt woordvoerder van AZ Oostende Kevin Mollet. “We krijgen dan ook regelmatig de vraag van patiënten om hun huisdier toe te laten, maar dat kan alleen in bijzondere gevallen. Anders is dat onmogelijk wegens hygiëneredenen en om de rust van de patiënten niet te verstoren. Maar we zijn wel bereid om dit mee te bekijken.”

Tot slot wil Trots op Oostende ook een infopunt voor het NorthSealTeam om mensen te informeren over de zeehonden die dikwijls op het Oostendse strand Vertoeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier