“Een simpele stoelgangtest kan je leven redden”: AZ West Veurne lanceert preventiecampagne in strijd tegen darmkanker
Ook dit jaar zet AZ West Veurne zich in om in ‘maart, darmkankermaand’ mensen te sensibiliseren voor een preventieve test. Enerzijds met een ludieke mega-opblaasconstructie als blikvanger bij de ingang van het ziekenhuis, anderzijds met een ernstige boodschap van de specialisten. Want darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker in Europa.
“1 op 20 mannen en 1 op 35 vrouwen krijgen de diagnose”, zegt dokter Kristof Verraes, gespecialiseerd in digestieve oncologie (kanker van het spijsverteringsstelsel) en functionele onderzoeken van de slokdarm. “Het is echter een misvatting te denken dat kanker zich aankondigt met bepaalde klachten. Geen klachten betekent dus niet dat je safe bent.”
Te lang wachten
Collega Yves-Paul Vandewynckel is gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten en voert specifieke echo-endoscopische onderzoeken en functionele onderzoeken van de aars en endeldarm uit.
“Nochtans is darmkanker een vermijdbare ziekte, waarvoor de overheid regelmatig gratis onderzoeken aanbiedt aan alle burgers tussen 50 en 74 jaar. Maar veel mensen wachten te lang om een dokter te contacteren voor initiële klachten zoals diarree, buikpijn, gewichtsverlies… soms tot het te laat is. We vinden het onbegrijpelijk dat de responsgraad voor die simpele gratis test in 2021 maar 52,50% bedroeg en dat daarvan 11% bij wie de test positief was zelfs geen verdere actie ondernam om een coloscopie – kijkoperatie van de dikke darm – te laten uitvoeren. Dat kan levensgevaarlijk zijn!”
Foutjes bij kopiëren
Diensthoofd dokter Freddy Vandenbussche legt zich toe op de leverziekten en functionele darmziekten. Dokter Thibaud Lamiroy is gespecialiseerd in interventionele, echo-endoscopie en ERPC (endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie). “Het is belangrijk om te weten hoe kankers ontstaan”, leggen ze uit.
“De miljarden cellen waaruit ons lichaam bestaat, hebben allemaal een functie in een orgaan, en een celkern waarin ons DNA zit. Dat DNA bevat alle informatie die een cel (en bij uitbreiding ons hele lichaam) nodig heeft om te functioneren. Om zich op een gestructureerde manier te delen en verouderde cellen te vervangen, moet ons DNA gekopieerd worden. Tijdens dat kopiëren sluipen er wel eens fouten in ons DNA. Die fouten kunnen ertoe leiden dat die cellen zich aan de gestructureerde celdeling onttrekken en een voorstadium van kanker vormen, wat uiteindelijk evolueert naar kanker. Zulke fouten in het DNA kunnen ook ontstaan door externe factoren zoals roken, gevaarlijke stoffen, zonlicht … Darmkanker ontstaat uit een poliep die zich na verloop van tijd (meestal jaren) omvormt tot een kwaadaardig gezwel en kan leiden tot uitzaaiingen.”
“Een coloscopie is helemaal niet pijnlijk”
Helaas stellen de artsen vast dat er nog altijd een taboesfeer hangt rond de coloscopie. “Mensen steken soms liever hun kop in het zand of maken zich ervan af met een smoesje omdat ze bang zijn dat het een pijnlijke ervaring is, maar dat is helemaal niet zo! Dat onderzoek gebeurt onder anesthesie en als we een poliep zien die geen kanker bevat, snijden we die weg met een ‘lasso’ of wordt deze weggebrand. Als we een kanker aantreffen, nemen we daar biopsies van die we microscopisch onderzoeken. Vroegtijdige stadia van kanker kunnen we soms endoscopisch wegnemen, maar als er een operatie nodig blijkt, dan wordt dit altijd in een groot team van specialisten grondig vooraf besproken. Als we kanker vaststellen in stadium 1 en 2, is er 90 % kans op genezing; in stadium 4 is dat nog 10%!”
Rood vlees
De artsen wijzen ook op het belang van voeding. “Te veel rood vlees en charcuterie is niet gezond, net als voeding met weinig vezels. Onderzoek leert dat in 15 tot 20% van de gevallen darmkanker erfelijk kan zijn, maar dat het bij 80% om niet-erfelijke, sporadische darmkankers gaat. Het belang van de campagne is dus niet te onderschatten. We kunnen er niet genoeg op hameren: voorkomen is beter dan te moeten genezen. En een simpele stoelgangtest kan je leven redden.”
Info: www.bevolkingsonderzoek.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier