AZ Delta in Torhout investeert 100 miljoen: met in totaal bijna 43 miljoen euro steun vanwege de Vlaamse overheid
De nieuwe parkeertoren staat er al een tijdje, maar nu is ook de officiële ‘eerste steen’ voor de renovatie van de campus Rembert van het AZ Delta in Torhout een feit. Het project zal om en bij de 100 miljoen euro kosten, maar daarvan betaalt Vlaanderen bijna 43 miljoen. Logisch dan ook dat Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits zelf de eerste steen kwam ‘leggen’, zeker in haar eigen thuisstad.
Die eerste steen, een gipsplaat, draagt de afdrukken van de handpalmen van enkele jongens en meisjes uit de nabije kinderopvang Mezennestje. De kindjes waren er als de kippen bij om hun handjes in het pleister te duwen.
Vlaanderen subsidieert
“De verbouwing en de renovatie van de campus Rembert van het AZ Delta zullen voor de patiënten en het personeel op verschillende vlakken een serieuze verbetering zijn”, aldus minister Crevits. “Met de focus op de daghospitalisatie en de vernieuwing van het operatiekwartier. De patiënten moeten op een goed uitgebouwde basiszorg kunnen rekenen en daar investeren we met Vlaanderen fors in. Ook de betere bereikbaarheid van het ziekenhuis via de Noordlaan is een belangrijk aandachtspunt. De Vlaamse Regering kent gedurende 30 jaar een jaarlijks bedrag van ruim 1,4 miljoen euro aan het project toe, of in totaal bijna 43 miljoen euro. Dat helpt het ziekenhuis om kapitaal en intresten van de leningen af te betalen. Voor het hele Houtland zijn deze bouw- en verbouwingswerkzaamheden een weldaad.”
“Onze Torhoutse campus wordt uitgebouwd tot een zogenoemd community based hospital”, voegt algemeen directeur Johan Hellings van AZ Delta eraan toe. “Dat is een ziekenhuisconcept dat enerzijds dicht bij de bevolking uit de ruime regio staat, met een breed aanbod aan raadplegingen, diagnostiek, basiszorg en voortgezette zorg. En dat anderzijds zal doorverwijzen naar de campus Rumbeke of de stadscampus Roeselare voor de meer gespecialiseerde zorg. Uiteraard streven we naar de best mogelijke hulp voor iedere patiënt. Dat bereiken we met goed geïntegreerde medische diensten, gedegen artsen die actief zijn op de verschillende campussen, multidisciplinaire samenwerking en een goede interactie met de eerstelijnszorg.”
Voorlopig prefabpand
De afgewerkte parkeertoren aan de Noordlaan is momenteel enkel door de medewerkers van het ziekenhuis in gebruik. Pas in de loop van volgend jaar zullen ook de patiënten en bezoekers er kunnen parkeren. Pal naast de toren is intussen de bouw van een nieuw magazijn gestart, net als de aanleg van het afvalpark. Het is de bedoeling om de logistieke activiteiten samen aan de kant van de Noordlaan te concentreren en zo de Sint-Rembertlaan te ontlasten van zwaar verkeer. Het nieuwe logistieke centrum moet ten laatste tegen medio 2024 klaar zijn.
“We streven naar een goede basiszorg voor iedereen”
Om de hinder door de werkzaamheden aan het ziekenhuis tot een minimum te beperken en de werking vlot te laten doorlopen, wordt er momenteel aan de Sint-Rembertlaan een prefabgebouw opgetrokken voor de raadplegingen. Dat pand zal ongeveer vijf jaar blijven staan en tijdens die periode drie keer veranderen van invulling. Verschillende diensten zullen er voor een tijdje naar verhuizen om de renovatie van de te vernieuwen ziekenhuisvleugels mogelijk te maken. Het komende voorjaar zullen de eerste consultaties al in het voorlopige prefabcomplex plaatshebben. Een gang zal het prefabpand verbinden met de huidige inkomhal van de campus. Zo zou de toegankelijkheid optimaal moeten blijven.
In de plannen zijn er naast nieuwe consultatieruimten moderne wachtplaatsen voor de patiënten voorzien. De gangen worden breder en het geheel krijgt een eigentijds cachet. Ook wordt een deel van het oude complex afgebroken en heropgebouwd in combinatie met de realisatie van de nieuwe hoofdingang aan de Noordlaan. Die werkzaamheden zullen naar schatting duren tot eind 2028.
Trage weggebruikers
Eenmaal het vernieuwde gebouw in gebruik is, kan de huidige ingang aan de Sint-Rembertlaan gerenoveerd worden. Daar wordt flink wat groen voorzien en ligt de focus op de trage weggebruikers: de voetgangers, de fietsers en de gebruikers van het openbaar vervoer. In die fase is er een uitbreiding en renovatie voorzien van het operatiekwartier, de dienst Intensieve Zorgen en een aantal medische technische diensten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier