West-Vlaanderen gaat voorop in de strijd tegen roken bij het ziekenhuis

Aan de ingang van het Kortrijkse AZ Groeninge is roken al sinds 2018 verboden.© a-AN
Aan de ingang van het Kortrijkse AZ Groeninge is roken al sinds 2018 verboden.© a-AN
Olaf Verhaeghe

Twaalf Vlaamse ziekenhuizen, waaronder zes West-Vlaamse, lanceren samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse overheid een rookvrije oproep. Onder de noemer Rookvrije Zorg binden ze de strijd aan met sigarettenpeukjes en tabakswalmen in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis. AZ Groeninge in Kortrijk is een van de deelnemende ziekenhuizen. Drie jaar geleden voerden zij deels een rookverbod aan de ingang in.

Het project Rookvrije Zorg van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse overheid focust op de ziekenhuizen. Twaalf onder hen vragen patiënten, bezoekers en omgevingen om niet langer in het zicht of aan de ingang te roken. Onder meer AZ Delta met campussen in Roeselare, Menen en Torhout, AZ Groeninge Kortrijk, het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en de Sint-Jozefskliniek in Izegem scharen zich achter de oproep. “Kinderen kopiëren ook rookgedrag”, stelt Katrijn Vandamme, stafmedewerker tabakspreventie bij Gezond Leven. “Dankzij dit project kunnen ziekenhuizen mee het goede voorbeeld geven.”

De ziekenhuizen namen of plannen elk ook concrete maatregelen om rookvrij te worden. AZ Groeninge in Kortrijk voerde drie jaar geleden al een rookverbod aan de ingang in, enkel in de daarvoor voorziene rookpunten kan je nog een sigaretje opsteken. Nu plant het ziekenhuis nog een stapje verder te gaan. “Het is de bedoeling om het aantal rookpunten toch stelselmatig te verminderen”, stelt Stefaan Lammertyn van AZ Groeninge. “Wie wil roken, zal dat sowieso uit het zicht van kinderen moeten doen. Dat geldt ook voor onze personeelsleden die willen roken tijdens hun pauzes.” Andere ziekenhuizen plannen dan weer een verbod op roken in dienstkledij tijdens de werkuren.

Eerste buitenlucht

Het doel van Rookvrije Zorg en Gezond Leven is om op termijn een wettelijk rookverbod te bereiken op het domein van de ziekenhuizen. “Uit een bevraging bij de twaalf deelnemers blijkt dat ze zich allemaal daarin kunnen vinden”, aldus Katrijn Vandamme. “Al moeten daarvoor eerst nog wel wat randvoorwaarden worden ingevuld. Daar willen we de komende jaren samen op inzetten.”

Concreet gaat het om een mentaliteitswijziging bij patiënten, bezoekers en personeel – iets wat tijd zal vragen – en een kwaliteitsvol rookstopaanbod zodat wie opgenomen wordt in een ziekenhuis, ook de nodige ondersteuning kan krijgen. Ook Zorgnet Icuro, de koepel van Vlaamse ziekenhuizen, beaamt de nood aan een aanpak. “Roken hoort hier niet thuis, het ziekenhuis heeft immers een zorgopdracht. Ziekenhuizen zijn absoluut vragende partij om een stevig rookbeleid uit te werken en een voorbeeldrol op te nemen”, klinkt het.

“Vandaag geeft meer dan 80 procent van de Belgen aan rookvrije ziekenhuizen te willen”, zegt Katrijn Vandamme nog. “Dat blijkt uit cijfers van Stichting tegen Kanker. Mensen storen zich vooral aan rokers voor de ingang van een ziekenhuis. We krijgen hier regelmatig mails over, laatst nog van een vader die met zijn pasgeboren dochtertje door een rookgordijn moest wandelen. Hij vond het erg dat zijn baby tabaksrook als allereerste buitenlucht inademde. Dit willen we echt niet meer.”

Samen met de oproep is er ook een nieuwe website rookvrijezorg.be . Daar staat een stappenplan om als organisatie structureel een rookbeleid uit te werken en een inspriatiegids met ondersteuningsmateriaal. Met animatiefilmpjes wordt ook opgeroepen om enkel nog in de voorziene rookruimtes te roken en meer info over het aanbod om te stoppen te delen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier