West-Vlaamse mannen krijgen vaker kanker, vooral aan de kust komt ziekte vaker voor

Miguel Van Damme, doelman bij Cercle Brugge, liet deze week weten dat er opnieuw kankercellen zijn aangetroffen bij hem. Hij vecht al vijf jaar tegen leukemie. © BELGA
Olaf Verhaeghe

West-Vlaamse mannen lopen een aanzienlijk hoger risico om kanker te krijgen. Het risico op prostaatkanker bijvoorbeeld ligt in West-Vlaanderen 13 procent hoger dan elders. “We moeten iedereen nog meer aanzetten om zich te laten screenen”, oppert Brecht Warnez (CD&V).

Het aantal West-Vlamingen dat met een kankerdiagnose wordt geconfronteerd blijft jaar na jaar toenemen. In 2019 ging het om 8.965 provinciegenoten, 7 procent meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Brecht Warnez opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De groeiende en vergrijzende bevolking in onze provincie speelt daarin een belangrijke rol. “Hoe ouder we met z’n allen worden, hoe groter het risico op kankerontwikkeling”, zegt Warnez. “Het stijgende aandeel oudere West-Vlamingen is dus een van de belangrijkste verklaringen.”

Prostaatkanker

Opvallend is wel dat het risico om kanker te krijgen voor West-Vlaamse mannen opnieuw 8 procent hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Gecorrigeerd en gestandaardiseerd naar leeftijd ligt de incidentie bij mannelijke West-Vlamingen voor alle kankers samen dus aanzienlijk hoger dan in andere provincies. Vier van de vijf voorbije jaren lag dat cijfer in onze provincie trouwens het hoogst. “Kijken we specifieker, dan is vooral het risico op hoofd-, hals- en prostaatkanker hoger bij ons. Voor prostaatkanker gaat het zelfs om 13 procent meer risico”, aldus Brecht Warnez nog. “Vooral aan de kust komt prostaatkanker een stuk vaker voor.”

Let wel: meer diagnoses en dus ontdekkingen betekent niet per se dat er meer kankers aanwezig zijn. Traditioneel ligt de screeningsbereidheid, zeker voor prostaatkanker, in onze provincie hoger. Voor vrouwen is het risico op kanker dan weer niet opvallend groter in West-Vlaanderen dan in andere provincies. De incidentie is vrij gelijk verdeeld over heel Vlaanderen. Zowel bij mannen als bij vrouwen is het risico op longkanker hier lager dan elders.

Preventief screenen

Specifiek onderzoek naar de hogere kankerincidentie in West-Vlaanderen is er amper en ook bij het Agentschap Zorg en Gezondheid of het Kankerregister kwamen er in 2021 geen vragen vanuit onze provincie binnen. “Wetenschappelijk werden er tot nu toe nog geen omgevingsfactoren gevonden die een rol zouden spelen bij het ontwikkelen van prostaatkanker”, zo geeft Warnez aan. “Een hogere leeftijd, de etnische achtergrond en verschillende genetische factoren kunnen een grote invloed hebben, net zoals het voedingspatroon.”

Brecht Warnez pleit dan ook voor een nog meer preventief beleid. “Vlaanderen moeten lokale besturen blijven ondersteunen om een gezonde gemeente te willen zijn door meer te doen dan te informeren en te sensibiliseren”, zegt hij. “We moeten mensen nog meer aanzetten om deel te nemen aan preventieve kankerscreenings.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier