Waarom eerste Britten in Westhoek niet in quarantaine gaan, zoals België vraagt: “We zijn hier legaal”
De eerste Britten reizen weer richting Westhoek, omdat ons land nu ook goedkopere sneltesten aanvaardt in plaats van dure PCR-testen. Tot grote frustratie van toeristische ondernemers uit de streek, krijgen Britten bij aankomst toch een overheidsmail met vraag tot quarantaine… tenzij ze een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. “In de Westhoek doen we al maanden ons uiterste best, maar in Brussel kan men niet mee met hun website.”
Would you like some tea and cookies? Bezoekers van Talbot House, soldatenclub en levend oorlogsmuseum in Poperinge, worden opnieuw verwelkomd door wardens, Britse vrijwilligers die ‘the Old House’ al bijna een eeuw draaiend houden. Ken (73) en Libby (77) zaten bijna twee jaar vast op hun Engels eiland, maar waagden zich deze week als eerste wardens weer richting Westhoek, dankzij de aangekondigde versoepeling van de coronaregels.
Hun verrassing was dan ook groot toen ze bij aankomst een mail kregen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid met de vraag tot quarantaine, die uitgerekend zou duren tot Wapenstilstand. Deze dubbel gevaccineerde Britten kunnen quarantaine nog voorkomen, als ze een PCR-test afnemen in ons land met negatief resultaat.
Gevangenisstraf tot zes maanden
“Maar ons land heeft de regels onlangs versoepeld, waardoor Britten goedkopere sneltesten mogen afleggen in plaats van dure PCR-testen”, zegt Simon Louagie, manager van Talbot House, die de nieuwe regels communiceerde richting zijn trouwe klanten en vrijwilligers aan de andere kant van Het Kanaal. “Uit de quarantainemail leid ik af dat onze overheid zich niet baseert op de nieuwe regels, maar op achterhaalde info op de officiële Belgische website over het coronavirus, die nog altijd niet up-to-date is. Dat verklaart waarom onze teruggekeerde Britten plots geconfronteerd worden met regels van meer dan een maand oud. In het Nederlands dan nog.”
Ken en Libby laten zich niet afschrikken door de mogelijke gevangenisstraf tot zes maanden en boete tot 500 euro, zoals aangehaald in de quarantainemail. Ze hebben alle vertrouwen in hun manager. “Wij hebben een negatieve sneltest en de juiste documenten op zak, dus we zijn hier legaal”, meent Ken. “Na twee jaar zijn we eindelijk terug om mensen te ontvangen en bedienen, zodat dit house opnieuw een home kan zijn.”
Smokkeltoerisme
Ook Louagie is niet van plan zijn eerste wardens op te sluiten in hun gastenkamer of hen nog een PCR-test te laten afleggen. “In de Westhoek doen we al maanden ons uiterste best om onze Britse vrienden terug te halen. Dat men in Brussel niet mee kan met hun website, dat de contact tracers de nieuwste regels niet kennen en dat onze vrienden bij aankomst bang gemaakt worden, daar kan ik geen begrip voor opbrengen”, aldus Louagie.
“Op deze manier stimuleert de overheid het smokkeltoerisme: Britten en andere oorlogstoeristen, die net over de Franse grens overnachten om onze streek te bezoeken, en alle Belgische regels aan hun laars lappen. Eerlijk, ik kan hen nu geen ongelijk geven.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier