WGC De Reien komt in sociale woonwijk Peterseliestraat in Brugge: “Locatie is gebaseerd op een omgevingsanalyse”

Wijkgezondheidscentrum De Reien en woonmaatschappij Vivendo bundelen de krachten. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de Peterseliestraat opent binnenkort een tweede wijkgezondheidscentrum voor Brugge: WGC De Reien. Dit centrum, waar je terecht kan voor laagdrempelige medische zorg zal gevestigd zijn in het oude militaire hospitaal, eigendom van sociale woningmaatschappij Vivendo.

De oprichters van WGC De Reien zijn twee jonge en gemotiveerde huisartsen, namelijk Liesbeth De Spiegeleer en Karen Vereecke. Ze deden eerder ruime ervaring op in verschillende wijkgezondheidscentra, zoals WGC De Bruggen in Sint-Pieters en de twee WGC’s in Oostende. Het duo krijgt de steun van Niek Vervaeck en Hanne Lavens, huisartsen bij WGC De Bruggen, en coördinator Filip Boret. Dit team zet zich dus in voor de opstart van het nieuwe tweede Brugse gezondheidscentrum. Voor wie niet vertrouwd is met het begrip: een wijkgezondheidscentrum is een multidisciplinaire groepspraktijk waar verschillende huisartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers onder één dak actief zijn. Alle inwoners die wonen in het werkingsgebied ervan kunnen zich inschrijven. In het geval van dit nieuwe WGC De Reien, dat eind dit jaar de werking zal opstarten, is het werkingsgebied de gehele Brugse binnenstad, ‘binnen de Vesten’, dus.

Omgevingsanalyse

Het wijkgezondheidscentrum werkt met een ‘forfaitair betalingssysteem’, dat wil zeggen dat het ziekenfonds maandelijks een vast bedrag per patiënt betaalt aan het centrum. “De keuze voor de locatie is gebaseerd op een omgevingsanalyse. Uit deze analyse bleek dat een grote concentratie van kwetsbare doelgroepen in het noordoostelijke deel van Brugge gevestigd is”, zegt huisarts Liesbeth De Spiegeleer. “De nabijheid van sociale appartementen maakt deze plek dan ook extra geschikt.”

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) laat verstaan dat de reguliere huisartsen helemaal geen probleem hebben met de komst van een WGC, gezien het aantal huisartsen de voorbije jaren sterk daalt. “Een wijkgezondheidscentrum in het centrum van Brugge kan – samen met het bestaande aanbod – zorgen voor hoogwaardige zorg voor alle Bruggelingen”, stelt schepen en voorzitter van Vivendo Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier