West-Vlaamse zorgorganisaties in de prijzen op Zorgwerkgever van het Jaar
Naar jaarlijkse gewoonte staat april voor de zorgsector in het teken van de awarduitreiking Zorgwerkgever van het Jaar. Want ja hoor, ook in 2024 beet een jury balpennen kapot over de indrukwekkende dossiers die allerhande zorgorganisaties indienden. Het werd een spannende avond – dat kan moeilijk anders, met zoveel geëngageerde zielen in de sector. Toch bleken bepaalde zorgorganisaties weer nét een steentje meer te hebben verlegd qua innovatie, duurzaamheidsbeleid, personeelsbeleid…
Ieder jaar organiseert ZORG Magazine, het vakblad voor leidinggevenden in de zorg, Zorgwerkgever van het Jaar. Het is een traditionele awarduitreiking waarbij zorgorganisaties die uitblinken, in de kijker worden geplaatst, en de knapste koppen van de zorg samenkomen. Daar gaat uiteraard een vakkundige jurering aan vooraf. Een zeskoppig panel van experts boog zich over de vele dossiers.
“Het is fantastisch om te zien wat er allemaal beweegt in het zorglandschap. Ook dit jaar stonden we versteld van de vele hartverwarmende initiatieven die de kwaliteit van onze zorg versterken”, zegt organisator en operational director Evelien Van Hyfte tevreden.
Tien categorieën
Omdat één award niet volstaat voor zo’n divers landschap, reikt ZORG Magazine awards in tien categorieën uit. Daarbij is er dit jaar een nieuwe categorie, namelijk de Duurzaamheidsaward van het Jaar. “Een goede zet, zo blijkt, want we konden meteen op sterke dossiers rekenen binnen deze categorie. Duurzaamheid leeft, ook in de zorg”, besluit Van Hyfte.
De awarduitreiking vond plaats op donderdag 18 april in Docks Dome in Brussel. Met meer dan vierhonderd aanwezigen uit de sector zelf was het een geslaagde en bijzonder inspirerende avond. Ook beide ministers van Volksgezondheid Minister Frank Vandenbroucke en Minister Hilde Crevits zakten af naar Docks Dome om de zorgsector mee te vieren!
(lees verder onder de Facebookpost)
In de categorie Thuiszorgorganisatie van het Jaar won Kotee uit Roeselare. Kotee bundelt alle thuisdiensten van Motena, van thuisverpleging tot maaltijden aan huis, de poetsdienst, de klusdienst en de assistentiewoningen. De naam ‘Kotee’ is daarbij niet lukraak gekozen, maar verwijst naar de nabijheid van de diensten.
De Thuiszorgorganisatie van het jaar streeft ernaar pal in de leefwereld van de mensen – en daarmee mikken ze niet enkel op zorgbehoevenden, maar ook op medewerkers – te staan. Dat doen ze aan de hand van ‘kleine gestes’, zoals eenzame cliënten mee op maaltijdronde nemen, zodat ze het huis uit komen. Daarnaast wordt er sterk ingezet op de signaalfunctie van de thuiszorgprofessionals. Medewerkers worden opgeleid om ‘kwetsbaarheden’ te detecteren.
“We proberen echt te luisteren en in te spelen op noden en wensen van cliënten en bewoners. Onze Kotee Coaches (maatschappelijke werkers die de klanten ondersteunen bij financiële situaties of andere zorgvragen, red.) zijn daarbij cruciaal. Door hen in te zetten weten we dat we steeds attent zijn voor wat er leeft bij de klanten en zal dit ook steeds zorgen voor een betere zorgverlening”, zegt de organisatie.
AZ Groeninge
Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge gaat naar huis met de award Ziekenhuis van het Jaar, en dat voor de strategische focus die het voorlegt om de patiëntenzorg te optimaliseren. Zo streeft het ziekenhuis ernaar patiënten actief te betrekken bij het kwaliteitsdenken aan de hand van een customer journey, focusgroepen en brainstormsessies. Een ander stokpaardje is inzetten op ‘gedeelde zorg’. “We doorbreken het traditionele idee dat de verpleegkundigen en artsen de enige professionals zijn die een rol spelen in het zorgproces”, laat het ziekenhuis weten.
Verschillende zorgprofessionals worden betrokken, met als doel een ‘totaalzorg’ te leveren. Verpleegkundigen worden daarbij maximaal ondersteund waardoor ze zich kunnen concentreren op de directe zorg voor de patiënt.
Woonzorgcentrum Sint-Vincentius
Hospicezorg staat in Vlaanderen nog in haar kinderschoenen, en hospice Aulighem – niet voor niets Andere Zorgorganisatie van het Jaar – is een van de pioniers op dat vlak. Het biedt palliatieve zorg aan ouderen, en maakt deel uit van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Avelgem.
Het is een warme, alternatieve verblijfplaats die ervoor zorgt dat een ziekenhuisopname niet nodig is. De zorgorganisatie onderscheidt zich door de voortdurende inzet voor een meer toegankelijke hospicezorg. Zo wil het ‘sterven’ uit de taboesfeer halen, en het onderwerp meer bespreekbaar maken binnen de lokale gemeenschap. Daarnaast is er ook een sterke geïntegreerde zorgpoot, met een focus op buurtgerichte zorg.
Ruddersstove Maaltijdzorg
Ruddersstove Maaltijdzorg uit Brugge richt alle pijlers op een zo duurzaam mogelijk aanbod, en is daarom een terechte winnaar van de Duurzaamheidsaward. Om te beginnen is de welzijnsvereniging volop bezig met de elektrificatie van het wagenpark voor de maaltijdbezorging.
Een van de doelstellingen die de organisatie koestert is om tegen 2030 een volledige koolstofneutrale vloot te hebben. De laadpalen voor de wagens worden op hun beurt rechtstreeks aangedreven door elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op de parking. Daarnaast worden ook alle stakeholders – klanten, medewerkers, cliënten – meegenomen in het duurzaamheidsverhaal.
“Tijdens ons trimestriële overlegmomenten worden feedback en voorstellen voor verbeteringen aangemoedigd en indien haalbaar, geïmplementeerd. Die gezamenlijke inspanning versterkt het verhaal, en creëert synergiën binnen de organisatie, wat leidt tot meetbare verbetering in de ecologische voetafdruk en sociale impact”, zegt de organisatie.
Jan Yperman Ziekenhuis
De Zorgpersoonlijkheid van het Jaar is iemand die erin geslaagd is zijn of haar organisatie naar een ander niveau te tillen, of uit te blinken op een andere manier. En dat is precies wat Joeri Busschaert en zijn straffe team van ‘radiologen op afstand’ van het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis hebben gedaan. Na de verwoestende aardbevingen in februari 2023 in Turkije en Syrië, besloot RX-verpleegkundige Joeri Busschaert naar het rampgebied af te reizen, als deel van het B-FAST-team.
Daar bleek het veldhospitaal een tekort aan radiologen te hebben, en dus schakelde Busschaert zijn collega’s van het thuisfront in. Het was een intensief contact, waarbij er meermaals per dag gebeld en overlegd werd met het Ieperse artsenteam, en meer dan vierhonderd onderzoeken de revue passeerden.
Met deze award wordt de spirit en solidariteit van het volledige team in de bloemetjes gezet. Of zoals ze het bij Jan Yperman zelf zeggen: “Niemand was voorzien op deze hulpactie, maar iedereen stelde zich flexibel op. Dat is bewonderenswaardig.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier