Vijf Oostendse apotheken bieden voorverpakte pillenzakjes aan: “Zo nemen mensen altijd op juiste tijdstip medicatie”

De pillen zitten in voorverpakte zakjes per innamemoment. © gf
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vijf apotheken zijn de eerste in Oostende om medicijnen aan te bieden via een nieuw systeem waarbij de pillen verpakt zijn per innamemoment. “Een oplossing om mensen te helpen om op de juiste tijdstippen de medicatie te nemen”, luidt het.

Drie ondernemers met ervaring in de farma ontwikkelden Polly, waarbij verschillende pillen samen verpakt worden per innamemoment. De patiënt krijgt een doos met daarin verschillende afscheurbare verpakkingen met per verpakking het tijdstip. Kristof Cannoot van Polly: “Het principe van Individuele Medicatievoorbereiding of IMV bestaat al in het buitenland. In de Scandinavische landen is het de standaard voor mensen die meerdere geneesmiddelen per dag moeten innemen. In Nederland zijn er al 700.000 mensen die zo geneesmiddelen innemen.”

“Wij herverpakken de medicatie kant-en-klaar in gepersonaliseerde zakjes per innamemoment”

“Bij een pillendoos heb je nog altijd de manuele handelingen door de zorgverstrekker of de patiënt zelf. Daar gebeuren zeer vaak fouten mee of men vergeet het. Ik heb dat vroeger zelf ervaren bij mijn vader. Studies bewijzen dat van de 5 miljoen chronische patiënten in ons land meer dan 50 % de medicatie niet naar behoren inneemt”, zegt Kristof. “Het voordeel van Polly is dat de patiënt zich wendt tot de apotheker die het medicatieschema opmaakt. Op basis daarvan herverpakken wij de medicatie kant-en-klaar in gepersonaliseerde zakjes per innamemoment.”

Gratis

De medicatie wordt verpakt in Mariakerke (bij Gent). Opvallend: Polly is (onder bepaalde voorwaarden) gratis voor de patiënt. Ook voor de apotheker is er geen kost.

Kristof Cannoot : “We kunnen dat systeem vanaf 4 geneesmiddelen per dag gratis houden omdat we de medicatie in grotere hoeveelheden aankopen. We werken ook samen met een beperkt aantal partners en door de voorwaarden die we bij de leveranciers bedingen, kunnen we dit financieren. Zo nemen we alle drempels weg voor de patiënt.”

Er zijn in België al een honderdtal apothekers die gebruik maken van Polly. “We zijn blij met de stevige start in Oostende”, zo duidt Kristof Cannoot.

Praktisch : Voor mensen die 4 of meer verschillende medicijnen per dag innemen is Polly gratis; anderen betalen 3 euro per week. De deelnemende apotheken zijn Claeys (Kapellestraat 85), Cuylen (Torhoutsesteenweg 251), Raes (Gistelsesteenweg 18), Tampere (Heilig Hartlaan 2) en Dfarma (Kerkstraat 16).

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier