Strips bereiden kinderen beter voor op onderzoeken in AZ Damiaan Oostende

Voor kinderen is een CT-scan vaak een onbekende wereld. Ze hebben heel wat vragen, en kunnen ook wat bang zijn van de onderzoeken. © gf
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Als kindvriendelijk ziekenhuis wil AZ Damiaan in Oostende kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op mogelijke onderzoeken. Het ziekenhuis maakte daarom strips waarin uitgelegd wordt wat een RX, NMR, CT-scan, echografie of EEG-onderzoek inhoudt.

“Dag mevrouw. Ik ben gevallen met mijn fiets en botste met mijn hoofd hard op de grond. De dokter zou graag naar de binnenkant van mijn hoofd kijken.” Aan het woord is Lars, aan het secretariaat van de dienst Medische beeldvorming. Lars en Lotje zijn de bekende figuurtjes die de dienst Pediatrie in AZ Damiaan kleuren. Net zoals Lars hebben heel wat kinderen wel eens te maken met een kwalijke val en moeten ze onder een CT-scan. Maar wat is dat juist? “Voor kinderen is een CT-scan vaak een onbekende wereld. Ze hebben heel wat vragen, en kunnen ook wat bang zijn van de onderzoeken”, zegt Charlot Demeulemeester, hoofdverpleegkundige op de dienst Pediatrie.

Lars en Lotje

Omdat we de kinderen zo goed mogelijk willen voorbereiden op wat hen te wachten staat, heeft AZ Damiaan strips gemaakt met Lars en Lotje in de hoofdrol. Over wat een CT-scan is, maar ook over RX, NMR, echografie of EEG-onderzoek.

“We hebben de verschillende strips verdeeld in het ziekenhuis waar de onderzoeken kunnen plaatsvinden. We merken dat het initiatief heel geapprecieerd wordt. Zowel bij de ouders, als bij de kinderen”, aldus nog Charlot Demeulemeester.

Info: www.azdamiaan.be/nl/kinderwebsite

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.