Samana Veurne voert actie voor beter toegankelijke voetpaden
De lokale afdeling van Samana trok op pad door het stadscentrum om bij het lokale bestuur de aandacht te vestigen op een betere toegankelijkheid van de voetpaden.
Samana Veurne is een van de meer dan 1.100 lokale afdelingen die zich met vrijwilligers inzet om de belangen te verdedigen van mensen met een chronische ziekte, met een beperking of zorgnood van bejaarden en mantelzorgers.
“Onze voetpaden liggen er niet altijd even comfortabel bij”, zegt Rita Deceuninck, voorzitter van Samana Veurne. “Een put, losse tegel, een omhoogstekend deksel of hellingen bij zebrapaden vormen vaak een obstakel. Die veroorzaken soms ook valpartijen en moeilijkheden wanneer we wandelen met een rollator of een rolwagen. We hebben ook meer en meer elektrische mobielen, ook die mensen verdienen een veiligere plaats in het verkeer. Met onze zelfgehaakte oranje knelpuntlapjes, onze spuitbus en meter trokken we door Veurne-centrum. Met een opsomming van deze obstakels werden we verwacht aan het stadhuis.”
Oplijsting
Schepen Guido Hoste (CD&V) was een en al oor voor de bevindingen van het Samana-team. “We bezorgden de schepen een oplijsting van alle obstakels en hindernissen die ons pad kruisten en die we hebben gemarkeerd met onze oranje lapjes”, legt Rita uit. “Door een grote boom in de Lindendreef ter hoogte van Het Koetshuis versmalde het voetpad naar 72 cm, waar eigenlijk een doorgang nodig is van 1,20 m. Ter hoogte van de nieuwbouw aan het college zorgen putten voor moeilijkheden. In de Oude Vestingstraat aan het zebrapad is geen hellend vlak. Op de hoek van de Appelmarkt en Boterweegschaalstraat steekt de wegwijzer te ver uit en is het voetpad in de bocht heel smal waardoor je moeilijk je draai kunt nemen. Het voetpad van de Sasstraat is niet toegankelijk voor rollators en rolwagens. Ook de Noordburgweg is er slecht aan toe.”
Samana wil het gemeentebestuur er bewust van maken, dat de Veurnse voetpaden er niet altijd veilig bij liggen. “Veel aandacht is er de laatste jaren gegaan naar veiligere fietspaden, maar die omslag voor meer veiligheid en comfort is ook nodig voor onze voetpaden, want onze stad telt ook heel wat senioren die zich met een rollator of rolwagen verplaatsen”, besluit Rita.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier