Petra en Ann helpen mensen met stress en zijn wel fan van ‘Kalm Waes’

Petra en Ann helpen mensen omgaan met stress. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De kijkcijfers van het tv-programma Kalm Waes zijn dan wel niet wat we gewoon zijn van Tom Waes, toch zijn Petra De Vlieger en Ann Vereecke heel blij dat er op deze manier aandacht wordt gegeven aan stress. Zelf organiseren ze in Oostende en Middelkerke een aanbod om mensen te helpen omgaan met stress.

Klinisch Psycholoog en relaxatietherapeut Ann Vereecke van psychologenpraktijk Impasse in Oostende organiseren groepssessies rond ‘stress-less’ in het Lokaal Dienstencentrum Middelkerke. De sessies voor de komende maanden zitten al vol. Het toont aan dat de nood aan begeleiding om te leren omgaan met stress groot is. De collega’s en vriendinnen zijn dan ook heel blij dat een programma als ‘Kalm Waes’ het thema onder de aandacht brengt. “We merken in ons werk dat stress bij eerstelijnsklachten in heel veel gevallen dat de katalysator is waardoor mensen thuis zitten met een burn-out of psychosomatische klachten. De gevaren van multitasken en de smartphone zijn groot maar heel weinig mensen zijn daarvan op de hoogte. Ze staan er niet bij stil dat we in het dagelijks leven continu overprikkeld worden. Mensen gaan van de ene specialist naar de andere, maar vaak ligt de wortel van het probleem bij stress”, vertelt Petra.

Ze werkt als psycholoog en merkt dat mensen soms wel inzien wat er aan de hand is, maar dat ze zich toch rusteloos blijven voelen. “Sommige mensen blijven met een opgejaagd gevoel zitten. Ze hebben al aanpassingen gedaan in hun leven en weten wat er stress veroorzaakt, maar het lichaam blijft achter. Daardoor is het belangrijk wat Ann doet in de relaxatietherapie.” Ann geeft oefeningen om mensen te laten stilstaan bij hun lichaam. “We hebben geen tijd meer om te luisteren naar ons lichaam omdat het altijd maar vooruit moet gaan. We gebruiken om meditatie en ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Meditatie is belangrijk omdat je je focust op één ding. Er komen wel gedachten binnen, maar je kan die doorprikken. Achter de meditatie voelen mensen zich meer ontspannen. Dat komt omdat ze de prikkels die er zijn uitschakelen. We geven ook praktische simpele oefeningen om eens tijd te maken voor jezelf. We leren mensen nadenken over de mooie dingen in hun dag. Vaak als je vraagt hoe het gaat, krijg je een opsomming wat er allemaal misgelopen is, terwijl je ook dankbaar kan zijn voor de dingen die wel goed gaan.”

Wetenschappelijk onderbouwd

Ze zijn nu blij dat Kalm Waes het thema op de agenda heeft geplaatst. “Wij weten al dat wat wij doen wetenschappelijk onderbouwd is, maar in het programma werd dit nu ook duidelijk aangetoond. Mensen kunnen heel veel simpele dingen doen om stress aan te pakken, maar op één of andere manier doen ze het vaak niet. Ik denk dat dit vooral komt omdat ze nog te weinig ondervinden wat het effect is of er geen geloof aan hechten. In het programma toont de wetenschap wat het effect is als je mediteert. Ik hoop dat mensen op die manier beseffen dat het niet zomaar wat zweverige toestanden zijn.”

Ann en Petra willen met het groepsaanbod vooral preventief werken. “Het is ook geen therapie. We willen dat mensen zich bewuster zijn van de stress in hun leven en de impact op hun lichaam. Op die manier zullen mensen al preventief werken voor er nog meer klachten opduiken.” De groep bestaat uit een zestal personen. Er worden telkens zes sessies gegeven. De groepen van oktober en november zitten al vol, maar ze willen er in de toekomst graag nog meer organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier