Oude ambulance van Rode Kruis wordt straks ingezet aan het front in Oekraïne

© Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Een oude ambulance van het Rode Kruis Roeselare krijgt binnenkort een tweede leven. Het voertuig zal in Oekraïne ingezet worden aan het front om gewonde burgers en soldaten met geamputeerde ledematen te repatriëren naar de Poolse stad Lublin. Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij Tieltenaars Filip Ledoux en Marc Wittevrongel die binnenkort voor de zevende keer met hulpgoederen richting Polen vertrekken.

De oude ziekenwagen van het Rode Kruis is al enkele maanden buiten dienst. “Alle voertuigen binnen het Rode Kruis hebben een beperkte gebruiksduur. Om de kwaliteit goed te houden dienen we deze om de twintig jaar te vernieuwen. Voor nieuwe voertuigen is dat sinds 2022 zelfs om de 16 jaar”, legt Didier Casteleyn, voorzitter van het Rode Kruis Roeselare uit. Doordat het oude voertuig van het Rode Kruis reeds twintig jaar op de teller heeft, mag het niet meer gebruikt worden. “Momenteel doen we het even zonder en sparen we volop. Stiekem hopen we ook op financiële steun om terug een ambulance aan te kopen.”

Niet de eerste ambulance

De ambulance van de Rode Kruis zal dus niet meer in het Roeselaarse te zien zijn. Het voertuig krijgt echter een tweede leven aan het front in Oekraïne, waar de oorlog met Rusland nog steeds woedt. Dit dankzij Filip Ledoux (54) en Marc Wittevrongel (65) van het Rode Kruis Tielt. Zij reden in maart 2022 voor het eerst met een minibusje vol hulpgoederen naar Polen om er materiaal aan de grens met Oekraïne af te leveren aan een lokale hulporganisatie die het dan naar de Oekraïense ziekenhuizen brengt.

Wijnkelder

Inmiddels gingen Filip en Marc al verschillende keren naar Polen. Ze brachten ook al een bezoek aan Oekraïne, waar hun initiatieven erg op prijs worden gesteld. “Toen het luchtalarm er af ging, moesten we wel gaan schuilen in een wijnkelder.” Op 22 juli gaan ze samen met Hendrik Raes (71) terug. “Met de oude ambulance van het Rode Kruis Roeselare en een bestelwagen van de Roeselaarse afdeling, vol hulpgoederen, trekken we dan opnieuw naar Lublin.”

Aangepaste prothesen

De oude ambulance wordt daarna overgebracht naar Oekraïne. “Ze zal ingezet worden aan het front voor het repatriëren van gewonde burgers en soldaten met geamputeerde ledematen naar Polen. Daar zal een gespecialiseerd team de slachtoffers voorzien van aangepaste prothesen. Ook de revalidatie zal gebeuren in Lublin. Daarna keren de slachtoffers terug naar Oekraïne”, vertelt Filip. Ondertussen keren Filip, Marc en Hendrik met de bestelwagen zelf terug naar België. “Maar in de toekomst willen we wel nog naar Lublin of Oekraine reizen. Een achtste rit staat gepland in het najaar van 2024 of het voorjaar van 2025”, zegt Marc. Dan hopen de vrienden terug heel wat materiaal mee te nemen. “Er is vooral nood aan bijvoorbeeld verbandmateriaal, steriele setjes en pampers voor baby’s. Kledij is niet nodig.” Wie materiaal wil schenken kan contact opnemen via filip.ledoux@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier