Nu ook Oriënterend kortverblijf in wzc De Zilverberg: “Even pauzeknop indrukken”
Vanaf 1 juli start woonzorgcentrum De Zilverberg met oriënterend kortverblijf. Dat is een nieuwe dienstverlening voor ouderen, die zich thuis in een moeilijke situatie bevinden of die na een verblijf in het ziekenhuis tijdelijk passende zorg en ondersteuning nodig hebben.
“Samen gaan we op zoek naar hoe het straks verder kan. We drukken de pauzeknop dan ook letterlijk even in om dat te kunnen vinden. Ons doel is dat de bewoner zonder zorgen van een comfortabel verblijf in onze leefgroep ‘De Kiem’ kan genieten”, zegt Ilse Claeys, directeur bewonerszorg van De Zilverberg.
“Wzc De Zilverberg staat voor wonen in kleine intieme leefgroepen volgens het dagritme dat de zorgvrager thuis gewoon was. Het zoveel mogelijk benaderen van het familiaal leven, het zich thuis-voelen in een vriendelijke en gastvrije sfeer en het aanbieden van zinvolle tijdsbesteding staan centraal. De Zilverberg biedt warme zorg in een groene omgeving.”
Multidisciplinair team
Tijdens het oriënterend kortverblijf wordt de nieuwe bewoner opgevolgd door een multidisciplinair team dat bestaat uit een maatschappelijk werker, ergotherapeut, verpleegkundige en psycholoog. Samen met de bewoner, de kinderen, andere mantelzorgers en eerstelijnszorg (huisarts en de thuiszorg) wordt aan de slag gegaan om een gepaste oplossing te vinden.
Na het oriënterend kortverblijf zijn er verschillende mogelijkheden. De bewoner kan terug naar huis met een passende omkadering en hulp, er is een doorverwijzing mogelijk naar een dagcentrum, een andere voorziening of woonvorm zoals een assistentiewoning, er kan een permanente opname in een woonzorgcentrum worden gepland of er kan een doorverwijzing voor verder onderzoek in een ziekenhuis gebeuren.
Vijf kamers
“In een eerste gesprek beoordeelt de maatschappelijk werker of de aanvrager in aanmerking komt voor oriënterend kortverblijf. Zo niet, helpen we de kandidaat uiteraard verder met geschikte hulp”, zegt Jessie Bruggeman, maatschappelijk werker van De Zilverberg.
Doel is dat de bewoner zorgeloos van comfortabel verblijf kan genieten
“Om te kunnen verblijven in het oriënterend kortverblijf moet de zorgvrager een zorg- en ondersteuningsvraag hebben, die niet kan worden beantwoord door een opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Ook een thuiszorgsituatie, waarin de kinderen of andere mantelzorgers wegvallen en waardoor de thuissituatie onhoudbaar wordt, komt in aanmerking. Ook personen die onder de categorie B, C, Cd of D op de Katz-schaal vallen, komen in aanmerking.”
“Oriënterend kortverblijf biedt alle betrokkenen de tijd en de ruimte om tot een passende zorgoplossing te komen. Het kan voor minimum veertien opeenvolgende dagen en maximum 60 dagen. Wzc De Zilverberg heeft een erkenning voor vijf kamers in leefgroep ‘De Kiem’ en dat is meteen een primeur in Roeselare”, besluit Bart Wenes, voorzitter van Motena.
Over WZC De Zilverberg
WZC De Zilverberg maakt deel uit van Motena. Motena verwijst naar het Japanse Omotenashi, een eeuwenoud begrip dat vandaag nog altijd wordt toegepast. Het laat zich best vertalen als ‘gastvrijheid’ en betekent dat alle medewerkers er alles aan doen om de klanten elke dag een glimlach te bezorgen.
(PS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier