Ichtegem krijgt label van pleegzorggemeente: “Samen kunnen we een verschil maken in een kinderleven”
Op dinsdag 18 mei overhandigde Pleegzorg West-Vlaanderen het officiële label van Pleegzorggemeente aan het Ichtegemse gemeentebestuur. Die datum werd trouwens niet toevallig gekozen, want hij valt in de Week van de Groeilamp die in het teken staat van opvoeding.
“Onze eerste contacten met Pleegzorg West-Vlaanderen dateren van 2018”, opent schepen van Welzijn en Gezin Willy Hosten (W.I.T.). “In het kader van de Warmste Week van 2018 polsten we bij ons personeel naar welke goede doelen we zouden kunnen steunen. Pleegzorg West-Vlaanderen kwam uit de bus. Zo leerden we die organisatie beter kennen en begonnen we ons te verdiepen in het pleegzorgverhaal. Uiteindelijk stelde het gemeentebestuur zich tot doel om Pleegzorggemeente te worden.”
Social media
Ichtegem engageert zich voortaan om, samen met Pleegzorg Vlaanderen, kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen in hun buurt een thuis te bieden. We gaan een duurzame samenwerking aan om pleegzorg in onze gemeente bekend te maken op een laagdrempelige manier. We zullen dit onder meer doen via het delen van posts op social media, door op zoek te gaan naar pleeggezinnen en door deel te nemen aan grote campagne-acties, zoals nu in het najaar de bibactie Schrijf je mee aan mijn verhaal”, verduidelijkt de schepen.
Er is aangetoond dat opvang in een pleeggezin meer ontplooiingskansen geeft aan kinderen dan opvang in een voorziening.
“Sinds 2014 is, met het nieuwe decreet over integrale jeugdzorg, het aantal uithuisplaatsingen van kinderen, dus wanneer ze niet meer in hun eigen thuissituatie kunnen blijven, toegenomen. Dit is vooral te wijten aan de richtlijn dat men eerst naar oplossingen binnen de pleegzorg moet kijken. Er is immers aangetoond dat opvang in een pleeggezin meer ontplooiingskansen geeft aan kinderen dan opvang in een voorziening. Zo verwierf Pleegzorg de laatste jaren steeds meer naambekendheid. In Ichtegem kunnen we op dit moment rekenen op 19 pleeggezinnen. Gezinnen die zich ook kandidaat willen stellen, kunnen terecht bij het Huis van het Kind”, vertelt Willy Hosten.
Gevoel van voldoening
“Pleegzorg is een boeiend avontuur”, getuigt Charlotte Tanghe, een pleegzorgouder uit Eernegem. “Steeds weer met veel uitdagingen, maar het geeft ook voldoening, want jij hebt het verschil gemaakt in een kinderleven. Al was het maar door wat liefde en geborgenheid te geven. Samen met mijn gezin doen wij nu zo’n vijf jaar aan pleegzorg. Ik ben erg trots op mijn twee kinderen Jill (6) en Jesse (10) die het telkens weer zien zitten om hierin mee te gaan. Want ze moeten toch hun mama en hun speelgoed delen, omgaan met de onrust die er soms ook thuis is en het telkens weer hechten en loslaten. Hetzelfde geldt ook voor mijn echtgenoot en zelfs onze kat moet zich telkens aanpassen”, vertelt Charlotte.
“Ons circus”
“We hebben al een 12-tal kinderen opgevangen. Soms blijven ze maar enkele weken en soms meer dan een jaar, maar vooraf weten we nooit hoelang. Soms komen ze hier ook toe in crisis, dan gaat het wat sneller. Een telefoontje ’s morgens en ’s avonds staat er een bordje meer op tafel. Meestal vangen we peuters of kleuters op, maar dat varieert. Vorig jaar hadden we een baby van vier maanden en nu een meisje van het eerste leerjaar. Ook hebben we nu een 21-jarige in huis die bij ons leert om zelfstandig te wonen. Soms noem ik ons huis ‘ons circus’, want waar je ook kijkt, er valt altijd wel iets te beleven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier