Dirk Notte zwaait af als directeur van woonzorgzone Curando Oost: “We waren net één groot gezin”

“Na mijn pensioen neem ik even ruim de tijd om te herbronnen”, vertelt Dirk Notte. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Na 35 jaar neemt Curando afscheid van zonaal directeur Dirk Notte. Op 31 maart sluit hij voor het laatst de deuren van zijn bureau en gaat hij met pensioen. Van woensdag tot en met vrijdag werd Notte door collega’s, medewerkers en bewoners in de bloemetjes gezet en uitgebreid bedankt voor zijn jarenlange inzet.

De uit Waarschoot afkomstige Dirk Notte begon zijn carrière als verantwoordelijke voor de sociale dienst van een nachthospitaal in Elsene. Zeven jaar lang was hij daar mee verantwoordelijk voor de resocialisatie van patiënten, al begon dat na een tijdje zwaar te wegen. “Dat was mentaal een erg zware job en bovendien woonde ik veraf van de plaats waar ik werkte. Via een vacature deed ik mee voor een examen bij de Congregatie O. L. V. van 7 Weeën Ruiselede. De zusters beslisten daar voor het eerst een aantal directiefuncties over te dragen aan leken”, vertelt Notte.

Spoedcursus

Onder de vleugels van zuster Alberta kon Notte in 1989 starten als nursing directeur van woonzorgcentrum Mariawende. “Dat was een grote verrassing voor mij, ik kon zelfs nog niet autorijden. Ik volgde een spoedcursus, zodat ik naar mijn werk kon rijden”, lacht Notte. “De eerste periode kon ik de kneepjes van het vak leren onder de vleugels van zuster Alberta. Dat verliep heel organisch, ik kon haar gedachtegoed en de visie van de congregatie meenemen. In die job was ik verantwoordelijk voor een maatschappelijke onderneming. We bieden een antwoord op een nood in de maatschappij. Volgens onze visie willen we een positieve impact hebben op het leven van ouderen.”

De laatste decennia kende de zorgcentrum een aantal enorme veranderingen. Notte merkt op dat vooral het doelpubliek de laatste jaren heel wat diverse werd. “Ondertussen bieden we onze diensten aan een breder publiek aan. Jongere mensen met MS, jongedementeerden, ze zijn allemaal welkom. Zo groeiden we van een kleinschalig rustoord tot een woonzorgzone met vijftien woonzorgformules.”

Burn-out

Vijftien jaar geleden sukkelde de directeur in een burn-out. “Het resultaat van jarenlang de tank te legen, zonder voldoende de tank te vullen met rust. Ik putte jarenlang meer uit mijn bronnen zonder te zorgen dat die bron aangevuld werd. Zo raakte ik letterlijk en figuurlijk uitgeput, ik was in totaal drie maanden out. Maar achteraf gezien leerde ik daar enorm veel uit.”

“Onze doelgroep breidde uit, net als ons aanbod”

Ook de digitalisering en automatisering van taken binnen ze zorg schudden de zorgsector de voorbije jaren dooreen. “We krijgen daarvan een enorme ondersteuning en kunnen met die data aan de slag. Alleen moeten we steeds vermijden dat we ons via die schermen afschermen van onze bewoners.” Doorheen de 35 jaar carrière als directeur bij Curando zag Notte zijn bedrijf steeds als een groot gezin. “Daarin fungeerde ik als goede huisvader. Bovendien is het mijn taak om mijn gezinsleden zo goed mogelijk te kennen. Op die manier werken we best samen.”

Natuur

Als fervent natuur- en cultuurliefhebber gebruikt Notte om de haverklap passende metaforen uit de natuur. “Vergelijk zo’n zorginstelling als de onze met een boom. De strategie en visie zijn onze wortels. De directieleden, het kader, vormen de stam en onze medewerkers vormen de kruin. Het zijn die mensen die in het licht moeten staan.”

Van woensdag tot en met vrijdag werd Notte in de bloemetjes gezet door collega’s, medewerkers en bewoners. Ter gelegenheid van het pensioen werd op de site van het woonzorgcentrum Mariawende een spiegeltent opgesteld. Op vrijdag volgt dan een officiële pensioenviering met als afsluiter een groots personeelsfeest. Voormalig OCMW-voorzitter en schepen van Welzijn in Damme, Inge Bisschop neemt de fakkel over. “Na mijn pensioen neem ik even ruim de tijd om te herbronnen. Ik blijf gepassioneerd door natuur en cultuur en hoop daarin actief te blijven. Daarna zien we wel”, besluit Notte.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier