Bredene wil aantal huisartsen op peil houden met unieke subsidie tot 48.000 euro: “Probleem is echt nijpend”

Burgemeester Steve Vandenberghe en huisarts Kenny De Decker. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Bredene kampt al langer met een tekort aan huisartsen. Het gemeentebestuur trekt daarom nu middelen uit om artsen met een (binnenkort) leegstaande praktijk financieel te steunen in hun zoektocht naar een opvolger. “We denken dat deze subsidie uniek is voor Vlaanderen maar hopen tegelijk dat ze navolging krijgt want het probleem is op veel plaatsen nijpend”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe.

De gemeenteraad keurde twee weken geleden een subsidiereglement goed om huisartsen, die in Bredene een praktijk hebben, in de gemeente te houden en hun aantal te vergroten. Met 8 huisartsen voor ruim 18.000 inwoners mag Bredene vandaag huisartsenarm genoemd. De norm ligt op 9 artsen per 10.000 inwoners.

Vaak patiëntenstop

“Zoals in heel Vlaanderen stellen wij vast dat het voor inwoners steeds moeilijker wordt om een huisarts te vinden. Veel praktijken huldigen een patiëntenstop omdat ook artsen veel meer dan vroeger aandacht hebben voor het evenwicht tussen werken en hun gezinsleven”, geeft de burgemeester aan.

“Ook bij ons werd er een patiëntenstop ingevoerd”, bevestigt dokter Kenny De Decker, die een praktijk met drie collega’s in de Groenendijkstraat heeft. “We moeten bijna dagelijks patiënten weigeren. Nieuwe inwoners vaak, die op zoek zijn naar een praktijk dichtbij. Alle huisartsen in Bredene hebben trouwens al zo’n patiëntenstop ingevoerd.”

“Tijdens de zomer zitten we hier, vakantiegangers meegeteld, makkelijk aan 35.000 inwoners. Ook die toeristen hebben een dokter nodig”

“De vergrijzing binnen de sector en een gebrek aan starters, omwille van jarenlange strenge quota, heeft natuurlijk ook zijn gevolgen gehad”, pikt burgemeester Vandenberghe in. “We willen het aantal huisartsen(praktijken) echter niet verder zien dalen. Ook al omdat wij als badplaats een specifieke uitdaging hebben. Tijdens de zomer zitten we hier, vakantiegangers meegeteld, makkelijk aan 35.000 inwoners. Ook die toeristen hebben al eens een dokter nodig. En dan heb je nog het fenomeen dat wij als gemeente heel veel tweeverdieners met kinderen aantrekken. Die kindjes hebben natuurlijk al eens een vaccin nodig, hebben hun kinderziektes…”

Nieuwe artsen aantrekken

Vandenberghe was dan ook blij dat dokter De Decker bereid was mee te denken met het gemeentebestuur over maatregelen om het aanslepende probleem aan te pakken. “Het resultaat is dat we subsidies gaan geven aan dokters, die een inspanning willen leveren om bijkomende huisartsenpraktijken in Bredene te realiseren.

Het gaat hier dus niet om een vestigingspremie. We willen wel dat (binnenkort) leegstaande huisartsenpraktijken opnieuw en op een duurzame manier ingevuld raken met nieuwe huisartsen.”

Concreet komt de subsidie erop neer dat Bredense huisartsen, die beschikken over een leegstaande praktijk en zelf actief zoeken naar nieuwe huisartsen, 6 jaar financieel kunnen ondersteund worden.

“Op die manier kunnen we vermijden dat een praktijk na het pensioen of een verhuis van de arts definitief wordt omgebouwd tot bijvoorbeeld een privéwoonst, wat de drempel om nieuwe huisartsen naar Bredene te halen nog groter zou maken.”

8000 euro per jaar

Is er een opvolger gevonden voor de praktijk, dan komt het gemeentebestuur nog eens drie jaar financieel tussenbeide om de consultatieruimte(s) gratis te maken voor die nieuwe arts(en). “Dit moet artsen, die op zoek gaan naar hun opvolgers, een mooie onderhandelingspositie bieden. Per consultatieruimte, die in een leegstaande praktijk wordt gecreëerd, kennen we een subsidie van 8.000 euro/jaar toe.”

“Samengevat gaan we de eerste drie jaar dus de zoektocht naar nieuwe huisartsen ondersteunen en daarna nog eens drie jaar bijspringen in de huur van de consultatieruimte.

Veel huisartsen blijven vandaag tot ver voorbij hun pensioen voortwerken omdat ze hun patiënten niet in de steek willen laten. Met deze ingrepen kunnen we hen dus zeker bijspringen in hun zoektocht naar een geschikte opvolger.”

Nieuwe praktijk

“Dat inwoners vandaag geen huisarts vinden in eigen gemeente, blijft ook voor ons een grote bekommernis. Je wil als huisarts natuurlijk mensen helpen”, geeft Kenny De Decker aan. De huisartsenpraktijk Groenendijk waartoe hij behoort, plant in de (nabije) toekomst de bouw van nieuwe consultatieruimtes in Bredene Duinen. Door het pand in de Groenendijkstraat niet te verkopen, kan ter plekke bijvoorbeeld al ruimte gecreëerd voor een nieuwe praktijk. Geen overbodige luxe als je weet dat twee huisartsen dichtbij hun pensioen staan waardoor het aanbod in Bredene nog verder zou verschralen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier