Vaccinatiegraad bij 65-plussers valt terug naar 94 procent, maar daar is een logische verklaring voor

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Opvallende cijfers op de Vaccinatieteller van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid woensdagmiddag. Het aantal gevaccineerde West-Vlaamse 65–plussers nam in vergelijking met dinsdag met zo’n 15.000 mensen af, de vaccinatiegraad zakte van 100 naar 94,77 procent. Die plotse wijziging is te wijten aan een aanpassing van de berekening per leeftijdsgroep: in plaats van de leeftijd op het moment van vaccinatie te gebruiken, rekent Vlaanderen voortaan met je leeftijd op 1 januari 2021.

Het totale aantal West-Vlamingen dat totnutoe een coronavaccin kreeg toegediend, blijft vanzelfsprekend oplopen. Deze eerste week van juni worden in totaal meer dan 116.000 prikjes in de West-Vlaamse vaccinatiecentra gezet. Maar de vaccinatieteller van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid maakte woensdagmiddag plots een vreemde sprong: waar dinsdag nog (meer dan) 100 procent van de West-Vlaamse 65–plussers waren ingeënt, viel dat cijfer vandaag terug naar 94,77 procent. In absolute cijfers leek het aantal gevaccineerde 65–plussers in onze provincie met ruim 15.000 mensen af te nemen.

Nieuwe manier van tellen

Voor die plotse wijziging is echter een heel logische verklaring, zo legt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid, uit. “We hebben onze manier van tellen per leeftijdsgroep aangepast”, klinkt het. “In onze oude berekeningswijze gebruikten we de leeftijd op het moment van vaccinatie. Iemand die bijvoorbeeld 65 jaar werd in maart, maar pas in april werd gevaccineerd, telden we bij de vaccinatiegraad van de 65-plussers. Ook wie 65 werd voor zijn of haar tweede dosis werd als 65-plusser meegerekend.”

Maar omdat de noemer – het totale aantal mensen waardoor het aantal gevaccineerden wordt gedeeld – vertrekt van de beschikbare bevolkingscijfers per 1 januari 2021 ontstond er een onevenwicht. Wie in de loop van de vaccinatiecampagne 65 werd, zat dus in de teller, maar niet mee in de noemer. Het totale aantal gevaccineerden ouder dan 65 jaar in Vlaanderen was zo opgelopen tot 99,98 procent. West-Vlaanderen, maar ook Oost-Vlaanderen en Limburg, zaten al boven de 100 procent.

64 jaar op 1 januari

Op gemeentelijk niveau en bij de 85–plussers was het onevenwicht nog groter. Omdat het daar telkens om lagere absolute aantallen gaat, liepen die cijfers op tot soms 110 procent. “Dat ziet er inderdaad wat vreemd uit, vandaar de aanpassing”, aldus Joris Moonens. “Vanaf vandaag kijken we naar de leeftijd die iemand heeft op 1 januari 2021 om de persoon toe te wijzen aan een bepaalde leeftijdscategorie. Wie dus 64 jaar was op 1 januari, maar intussen is verjaard, wordt nog altijd bij de -65-jarigen gerekend.”

Dat betekende wel dat de vaccinatiegraden voor de 65-plussers grondig werden aangepast. De totale vaccinatiegraad wijzigt uiteraard niet. Volgens Zorg en Gezondheid gaat om zo’n 78.000 mensen die van leeftijdsgroep ‘verhuizen’. “De aanpassing aan onze Vlaamse teller gebeurde in overleg met Sciensano”, aldus Joris Moonens nog. “Daar wordt de nieuwe manier van berekenen echter pas in de loop van volgende week doorgevoerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier