Update
AZ Damiaan test alle medewerkers na uitbraak coronavirus

Het AZ Damiaan in Oostende kampt met een uitbraak van het coronavirus. Ondertussen zijn 56 medewerkers en patiënten besmet. De covid-afdeling ligt vol en er geldt een opnamestop. Alle medewerkers zullen nog deze week getest worden.

In het AZ Damiaan geldt momenteel een opnamestop.© Belga
In het AZ Damiaan geldt momenteel een opnamestop.© Belga

AZ Damiaan voerde vorige vrijdag een opnamestop in. In het kader van die opnamestop worden patiënten getransfereerd naar andere ziekenhuizen binnen het KOM-netwerk (Kust, Ommeland en Meetjesland): AZ Alma Eeklo, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ West Veurne en AZ Zeno Knokke-Blankenberge.

“In totaal raakten er 44 medewerkers en patiënten besmet”, zegt Dominique Jauquet, stafmedewerker PR & Communicatie. “Momenteel zijn we nog volop verder aan het testen. We vermoeden dat het om de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus gaat, maar dat is nog niet bevestigd. We wachten nog op die resultaten. Ondertussen is het aantal besmettingen opgelopen tot 56”

De covid-afdeling in het ziekenhuis ligt momenteel vol. Veertig bedden zijn ingenomen, vier patiënten krijgen intensieve zorgen. “Rond Nieuwjaar was het bij ons bijzonder kalm. Nu ligt de afdeling vol, maar dat komt deels doordat er enkele woon-zorgcentra in de buurt met een uitbraak kampten de afgelopen weken.”

Het AZ Damiaan zal nog deze week alle medewerkers, ook niet-zorgpersoneel, van het ziekenhuis testen op COVID-19. Gezien de ernstige toename en omdat er ook enkele besmettingen zijn buiten de getroffen zorgeenheden, beslist de directie om een puntprevalentie uit te voeren en alle medewerkers – ook niet-zorgpersoneel – en alle verblijvende patiënten nog deze week te screenen.

De opnamestop duurt normaal tot en met vrijdag en zal dan herbekeken worden.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.