Tilly, in oktober gestart als vroedvrouw, mag zich meteen opmaken voor babyboom

Tilly Loncke is sinds kort als vroedvrouw aangesloten bij groepspraktijk Het Labyrinth in Brugge: “Ik heb al heel wat afspraken voor bevallingen eind januari, begin februari.” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Tilly Loncke is sinds kort als vroedvrouw aangesloten bij groepspraktijk Het Labyrinth in Brugge: “Ik heb al heel wat afspraken voor bevallingen eind januari, begin februari.” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Voor alle gynaecologen en trendwatchers is het duidelijk: de komende maanden komt er een babyboom op ons af. Voor Tilly Loncke (34) uit Sint-Kruis, die in oktober startte als vroedvrouw, wordt het meteen een serieuze vuurdoop. “Veel mensen zitten met angst om naar het ziekenhuis te gaan”, stelt ze.

Na de bevalling van haar zoon zeven jaar terug, besloot Tilly Loncke opnieuw te gaan studeren. “Ik werk in een labo in Torhout en heb mij sinds kort als vroedvrouw aangesloten bij groepspraktijk Het Labyrinth in Brugge”, vertelt ze. “Mijn doel is om mensen al aan te spreken tijdens de zwangerschap en een vertrouwensband op te bouwen.”

Om de stap te verkleinen, maakt Tilly gebruik van social media. “Door regelmatig iets in groepen te plaatsen op Facebook, stel ik mezelf toegankelijk op voor mensen die vragen hebben ook wanneer ze mij nog niet kennen.”

Informatie delen

“Ook aan vrouwen die een kindje plannen, kan ik reeds tips geven in verband met gezonde voeding. De bedoeling is om informatie te delen over de diverse aspecten die behoren tot het hele proces van kinderwens tot geboorte.”

“Zo ben ik er ook voor koppels die moeilijk zwanger kunnen worden en waarvoor soms te weinig tijd is in het ziekenhuis om hen op te vangen.”

“Over twijfels en vragen kunnen praten, is zo belangrijk” – Tilly Loncke

“Mensen zitten vaak met vragen die ze niet altijd durven te stellen. Bij de gynaecoloog zijn mensen snel binnen en buiten en zijn in de wolken met de echo van hun kindje. Ze zijn onder de indruk van het moment en onthouden niet alles, er komt veel informatie op hen af. Vandaar het belang van een vroedvrouw in ondersteunende functie.”

Ook op emotioneel vlak kunnen mensen op de jonge vroedvrouw rekenen. “Met corona hadden veel mensen schrik om zwanger te worden, of hadden ze veel vragen in verband met het gevaar bij besmetting. De baby’tjes die nu geboren worden, zijn de eerste sinds corona in maart de ronde doet in België. Nog niet alles is geweten over het effect op de groei bijvoorbeeld”, zegt Tilly. “Ik stel ook vast dat veel mensen vragen naar een thuisbevalling, uit schrik om naar het ziekenhuis te gaan en alleen in het verloskwartier te zijn. Over twijfels en vragen kunnen praten, is zo belangrijk.”

Eerste golf baby’s

Tilly denkt dat veel mensen die nog twijfelden aan hun kinderwens de knoop hebben doorgehakt in de periode van de eerste lockdown omdat ze meer thuis waren. “In het verlof duiken koppels al sneller eens onder de lakens, ze voelen zich meer ontspannen en gaan ervoor. Nu heb ik heel wat afspraken voor bevallingen eind januari, begin februari, de golf kindjes die verwerkt zijn tijdens de eerste lockdown.”

“Ik merk dat mensen wel positief zijn over het beperkte bezoek in de kraamklinieken: veel bezoek tijdens die eerste drie dagen kan heel vermoeiend zijn en als mama durf je niet altijd mensen af te wijzen.”

Tilly Loncke hoopt in de toekomst haar beroep als zelfstandige vroedvrouw voltijds te beoefenen. “Ik ben in oktober gestart. Gezien de onzekere tijden en de zorg voor mijn eigen gezin, werk ik deeltijds als vroedvrouw. Maar alles loopt goed, ik merk dat mensen steun ervaren en haal er zelf veel voldoening uit.”

(Lise Surmont)

>> Info: https://www.hetlabyrintgroepspraktijk.be/vroedkunde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier