“Stoppen met drinken voelde als een bevrijding”: Michael (38) werd alcoholconsulent na eigen ervaringen

Michael Niclaus (38) kampte tien jaar met een ernstige verslavingsproblematiek. Ondertussen werkt hij al twaalf jaar voltijds als alcoholconsulent. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op 17 juli 2011 koos Michael Niclaus, toen 25, ervoor om voortaan alcoholvrij door het leven te gaan. Een beslissing waar de ingeweken Blankenbergenaar nog geen seconde spijt van had: sinds die dag staat zijn hele leven zelfs in het teken van de missie om anderen te helpen die worstelen met een verslavingsproblematiek. “De uitdaging zit hem er vooral in je leven weer op orde te krijgen.”

Evi Hanssen schreef er een paar jaar geleden ook een boek over, maar Michael Niclaus (38) was dertien jaar geleden nog een pionier. Hij deelde toen zijn persoonlijke desastreuze ervaringen met alcohol: tussen zijn vijftiende en zijn vijfentwintigste kampte hij met een ernstige verslavingsproblematiek. “De zaterdagavond op een fuif in het jeugdhuis, op zondagmiddag in de kantine na het voetbal: elke gelegenheid was op den duur wel goed om in de drank te vliegen. En eenmaal ik begon, stond er geen rem meer op.”

Dagelijks drinken

Al snel dronk Michael dagelijks, en daardoor verloor hij ook steeds meer de controle. “Mijn eerste jaar universiteit was een ramp: tegen die tijd dronk ik eigenlijk gewoon uit pure frustratie. Met uitgaan en jezelf amuseren, had dat toen allang niks meer te maken. En na weer zo’n zatte avond, was ik altijd wel mijn sleutels of mijn portefeuille kwijt”, klinkt het.

“Je onzekerheden gaan niet weg als je drinkt, alcohol onderdrukt dat gevoel”

Het keerpunt kwam er op 17 juli 2011. “De avond daarvoor had ik met mijn zatte botten een televisie-interview gegeven op het muziekfestival Dour. Ik wist daar zelf niets meer van, maar toen ik de volgende dag met een stevige kater wakker werd, had ik zeven gemiste oproepen van mijn pa. Hij had mij gezien in het journaal, in een jurkje van een vriendin, lallend dat ik die dag – en de dag ervoor óók – vijftig pinten had gedronken. Ik schaamde mij diep”, aldus Michael.

Het was zijn wake-up call: in de maanden die erop volgden, hield hij nauwkeurig een videodagboek bij. “Ik vertelde daarin van dag tot dag hoe ik mij voelde. Een shock was het, toen ik plots door begon te hebben wat die alcohol allemaal met mij gedaan had. Ik was al die tijd mezelf niet geweest.”

Zelfhulpboekje

Michaels inzichten resulteerden uiteindelijk in het zelfhulpboekje ‘De Druppel’. “Het verhaal dat ik daarin bracht, was voor veel mensen zó herkenbaar. Drinken is nu eenmaal sociaal aanvaard. Thuis, op de voetbal, familiefeesten: overal wordt er alcohol geschonken. En we zetten zelf dikwijls anderen onder druk om mee te doen”, aldus Michael. Zelf dronk hij voor een stuk ook uit onzekerheid, zegt hij. “Het was een sociaal smeermiddel dat hielp om meisjes te versieren. Alleen verdwijnt die onzekerheid helemaal niet als je drinkt. De alcohol onderdrukt dat gevoel alleen maar.”

Ondertussen is Michael al twaalf jaar voltijds alcoholconsulent. Hij deelde zijn inzichten in een resem boeken en dook ook verschillende keren op in talkshows. “Ik hoop anderen te inspireren en aan te moedigen om de stap naar herstel te zetten. Weet je, stoppen met drinken is an sich eigenlijk niet zo heel moeilijk. Mensen ervaren dat meestal als een bevrijding. De uitdaging zit hem er vooral in je leven weer op orde te krijgen. Plots moet je die onzekerheden toch onder ogen zien en op zoek gaan naar wat je echte passies zijn in het leven. Zelf haalde ik daar nog maar bitter weinig voldoening uit voor ik gestopt ben met drinken. Ik had mijn studies niet afgemaakt en werkte als verkoper”, klinkt het.

‘De Beste Beslissing’

Michael organiseert als alcoholconsulent ook geregeld evenementen en bijeenkomsten waar mensen in een veilige omgeving kunnen praten over hun alcoholproblematiek. “Mijn aanpak is heel toegankelijk. Vergelijkbaar met de AA, maar met een meer eigentijdse benadering”, legt hij uit. Met zijn eenmanspraktijk ‘De Beste Beslissing’ geeft hij zelfs lezingen op scholen. “Daar krijg ik weleens de vraag of ik het mijn eigen kinderen later zou verbieden om alcohol te drinken”, zegt hij. “Het gebeurt ook weleens dat volwassenen het wat betuttelend vinden en reacties geven in de zin van mogen we dat nu ook al niet meer? Maar ik zeg dat helemaal niet. Het kan gewoon geen kwaad om er met z’n allen wat bewuster mee om te springen. Bij de jongeren van nu, die opgroeiden met de BOB-campagnes, is dat gelukkig al veel meer het geval. Alcoholvrij door het leven gaan, is tegenwoordig zelfs bijna ‘hip’.”

“Mijn vrouw en ik hebben een alcoholvrije trouw en babyborrel gedaan”

Michael toont zelf ook hoe het anders kan. “Mijn vrouw en ik hebben een alcoholvrije trouw en babyborrel gedaan, en onze gasten hebben zich allemaal uitstekend geamuseerd. Ik zie drinken een beetje als ‘het nieuwe roken’. Maar zo’n evolutie vraagt tijd.”

Sinds corona ziet Michael meer cliënten online. “Daardoor werd het plots ook haalbaar om naar Blankenberge te verhuizen. Mijn vriendin Stefanie is van hier, en we wonen op honderd meter van de zee. Ideaal met twee jonge kinderen in huis”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier