Slecht nieuws voor wie allergisch is aan pollen: het stuifmeelseizoen komt eraan
Het nationale aërobiologische meetnet AirAllergy van het instituut Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen 2021 aan: de eerste pollen van het jaar komen van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen.
Dit jaar zullen mensen die allergisch zijn aan pollen van de els en de hazelaar, in tegenstelling tot het vroege stuifmeelseizoen van deze bomen vorig jaar, de eerste allergische symptomen later dan gewoonlijk voelen. Door de overvloedige regenval in januari bleven de stuifmeelconcentraties in de lucht zeer laag. Ondanks enkele dagen met mildere temperaturen begin februari en de katjes die stilaan rijpten, hebben de koude en de winterse neerslag opnieuw het vrijkomen van stuifmeel in de lucht vertraagd.
“De stuifmeelconcentraties in de lucht zijn namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer bloemen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht af te geven en er gunstige weersomstandigheden heersen, kunnen de concentraties snel toenemen. Als de temperatuur stijgt, kunnen de stuifmeelkorrels die voorheen in de bloeiwijzen opgesloten zaten, zich in de lucht verspreiden”, legt Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en Aerobiologie van Sciensano, uit. „In het weekend van 13 en 14 februari 2021 zijn de pollenconcentraties van de els en de hazelaar aanzienlijk gestegen.”
Intense stuifmeelseizoenen
Van jaar tot jaar lijken de hoeveelheden stuifmeel die door deze allergieverwekkende bomen worden geproduceerd, toe te nemen. Het is echter onmogelijk om de intensiteit van het seizoen 2021 op dezelfde wijze te voorspellen als weersvoorspellingen. Deze hoeveelheden zijn zowel afhankelijk van de weersomstandigheden als van de productiecyclus die eigen is aan de boomsoort.
“De elzen en de hazelaars hebben verscheidene jaren nodig om genoeg energie op te bouwen om grote stuifmeelhoeveelheden te produceren. Jaren van hoge productie komen gewoonlijk cyclisch voor, om de 2 tot 5 jaar. Maar we moeten heel voorzichtig zijn, want uit waarnemingen op lange termijn blijkt dat deze cycli de neiging hebben korter te worden, met vaker intense stuifmeelseizoenen voor deze bomen, zoals het geval was in 2018 en 2019,” concludeert Ann Packeu.
Wanneer weet je of je last hebt van een allergie? De klinische symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.
Info: www.airallergy.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier