Professor Spanoghe (UGent) reageert op SOS Slaapkamer: “Het gezondheidsrisico is bijzonder laag”
SOS Slaapkamer van vzw Velt communiceerde onlangs verbijsterende resultaten na hun burgeronderzoek naar aanwezige pesticiden in de slaapkamer. Gemiddeld werden er 21 verschillende pesticiden gedetecteerd en nergens een staal zonder. Dat bracht onrust over gezondheidsrisico’s met zich mee, maar volgens professor Pieter Spanoghe (UGent) kunnen we op beide oren slapen.
Op 112 locaties werd het stof uit deze slaapkamers geanalyseerd. In totaal vond het burgeronderzoek SOS Slaapkamer 137 verschillende pesticiden terug. “Huisstof dat onderzocht wordt is niet te vergelijken met groente of fruit. Was het onderzoek rond zaken die we dagelijks op ons bord consumeren zou ik dezelfde bezorgdheid delen, maar wij krijgen dagelijks bijzonder weinig huisstof binnen. Geen kilogram, de eenheid in de tabel van het onderzoek, geen gram, zelfs geen milligram. Huisstof zweeft en heeft nauwelijks gewicht”, licht de professor gewasbescherming toe.
“Was het onderzoek rond zaken die we dagelijks op ons bord consumeren zou ik dezelfde bezorgdheid delen, maar wij krijgen dagelijks bijzonder weinig huisstof binnen”
“Dus ja, over een aantal stoffen in het lijstje kunnen we stellen dat ze gevaarlijk zijn voor de mens. Maar als we er niet aan blootgesteld worden, niet binnenkrijgen in het lichaam, dan kunnen we er verder niets over zeggen. Het gezondheidsrisico is bijzonder laag. Ik vergelijk even: een vlijmscherp keukenmes is bijzonder gevaarlijk. Blijft het in de schuif of gebruiken we het enkel voor het versnijden van groenten of fruit, is daar geen risico aan verbonden dat iemand door dat mes overlijdt.”
Niet alleen land- en tuinbouwers
Het pesticide dat Velt het vaakst terugvond, is het insecticide ‘permethrin’, dit in maar liefst 100 van de 112 slaapkamers. Op nummer twee staat het insectenwerende middel ‘DEET’. “Permethrin zit onder meer in wespenverdelgingsmiddelen, zelfs vandaag in tekenwerende kledij. DEET is een typisch muggenwerend middel en propiconazool wordt ook als houtbescherming voor onder andere hout op zolder op de markt gebracht.”
“Daar heeft landbouw weinig of niets mee te maken. Dat is mijn meest opvallende vaststelling als ik de top 20 in de tabel bekeek. Er zijn middelen die kortgeleden of vele jaren geleden verboden zijn voor landbouwgebruik. Die kunnen zich niet settelen in stof van een slaapkamer die twee weken niet werd gereinigd. De bron komt dan ook niet alleen van historisch gebruik van landbouw, maar van elders.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier