Palliatieve eenheid Het Anker verhuist naar vroegere kraamafdeling Brugsesteenweg in Roeselare

Wouter Vander Stricht

Woensdag 30 juni gaat de nieuwe palliatieve eenheid ‘Het Anker’ open op de locatie van de voormalige kraamafdeling in de Gasthuisstraat. De patiënten verhuizen op die dag van campus Rumbeke naar campus Brugsesteenweg.

De palliatieve zorgeenheid biedt een ‘thuis’ aan terminale, ongeneeslijk zieke mensen. Er is niet alleen aandacht voor symptoomcontrole (pijnbestrijding, misselijkheid…) of verzorgingsproblemen, maar ook voor de spirituele, existentiële en psychische noden van de lijdende patiënt.

Totaalzorg

Een team van gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen, patiëntenbegeleiders en vrijwilligers waarborgen een totaalzorg voor de patiënt en zijn of haar naasten.

De vleugel waar nu de palliatieve afdeling is gehuisvest, was jarenlang een kraamafdeling die een grondige verbouwing heeft ondergaan. Er zijn negen ruime kamers met de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden naar 12 kamers. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes die heel huiselijk zijn ingericht. Zo is er een gemeenschappelijke keuken waar gekookt kan worden en waar patiënten samen kunnen eten. Er is eveneens een gemeenschappelijke zitruimte, waar patiënten elkaar kunnen ontmoeten, als zij dit wensen. De patiënten, al dan niet samen met hun bezoekers, kunnen tot rust komen in de speciaal aangelegde tuin en genieten van de kleine dingen, die in de laatste momenten van het leven zo belangrijk en mooi zijn.

Dagcentrum

De opening van de palliatieve eenheid ‘Het Anker’ is een eerste stap in de uitbouw van een palliatieve site ter hoogte van de voormalige kraamafdeling. Vanaf september zal ook het palliatief netwerk ‘De Mantel’ zijn intrek nemen op deze locatie. Als laatste opent een palliatief dagcentrum in het najaar van 2022, een project getrokken door vier partners nl. Motena, Vincenthove, palliatief netwerk ‘De Mantel’ en AZ Delta.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.