Mentaal welzijn en zelfzorg centraal bij Care Unit Zen in Oostende

“Er is een enorme vraag naar mentale hulp”, stellen Nele Decorte en Magali Verstraete vast. (foto LB)
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Nele Decorte (52) en Magali Verstraete (47) openen Care Unit Zen voor mentale hulp. Ze hebben een oude dokterspraktijk in de Leffingestraat opgefrist en gaan er aan de slag om therapie te geven. Mentaal welzijn en zelfzorg staan centraal. “Er is een enorme vraag naar mentale hulp.”

De praktijk van arts-psychiater Tom Herregodts stopt vanaf mei in Oostende. Magali Verstraete en Nele Decorte beslisten daarom zelfstandig een nieuwe praktijk te openen. “We blijven samenwerken met dr. Herregodts. Wij zijn geen psychiaters, maar therapeuten. Wij bieden de lichaamsgerichte, emotionele therapie verder aan”, licht Magali toe.

Opleidingen

Magali Verstraete studeerde toegepaste economische wetenschappen en wil sinds 2016 met haar eigen bedrijf mensen financieel en administratief ontzorgen. In 2018 maakte ze kennis met emotionele ontlading. “Ik volgde zelf therapie en voelde wat dit met mij deed. Ik wilde daar graag verder mee gaan. Ik heb de opleiding dynamische meditatietherapeut gevolgd en liep stage bij neuropsychiater dokter Tom Herregodts.”

“Ik blijf aan de slag in mijn bedrijf, maar daarnaast spits ik me ook toe op het emotioneel ontzorgen van mensen en geef ik samen met Nele opleidingen. Ik haal hier veel energie uit. Het is zo mooi als je iemand ziet groeien. Mensen leren hier technieken om te ontladen, waardoor ze zelfzekerder worden en leren omgaan met stress”, vertelt Magali. Ze start de praktijk samen met Nele, die al acht jaar aan de slag is bij dokter Herregodts en voordien opvoedster was bij kinderen en jongeren met een mentale beperking in het buitengewoon onderwijs.

In Care Unit Zen willen ze graag samenwerken met artsen in de regio. “Wij zijn geen dokters. Het is een en-enverhaal. Je hebt dokters nodig die de juiste medicatie voorschrijven, wij kunnen aanvullend therapie aanbieden. Medicatie is een ondersteuning, wij leren technieken aan waardoor er op termijn minder medicatie nodig is”, licht Nele toe.

“Iemand die in een depressie zit, heeft ondersteuning van een dokter nodig. We willen graag samenwerken om mensen meer veerkracht te geven. We leren hen ook hoe ze nadien mentaal gezond kunnen blijven door enkele oefeningen toe te passen.”

Gedragspatroon

De technieken die Magali en Nele toepassen zijn erop gericht dat mensen niet afhankelijk blijven van de zorgverlening. “We gaan aan de hand van gesprekken op zoek naar waar de oorzaak ligt van bepaalde problemen. Als je triggers herkent, kan je ze aanpakken”, vult Magali aan.

Om te starten zal Nele elke maandag aanwezig zijn, Magali om de twee weken op maandag en dinsdag. “Er zijn heel wat ruimtes in de praktijk. Het is de bedoeling ook andere disciplines aan te trekken rond welzijn en zelfzorg, zodat we een multidisciplinaire praktijk hebben.”

(LB)

Care Unit Zen, Leffingestraat 52. Info: Magali Verstraete (0479 21 58 04) of Nele Decorte (0496 02 78 76)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier