Meer dan 32.000 West-Vlamingen doneerden vorig jaar bloed of plasma: “Ieder klein beetje kan een leven redden”

In 2023 heeft 3,23 procent van de West-Vlamingen bloed of plasma gedoneerd aan het Rode Kruis Vlaanderen. © Belga Image
Camille Jonckheere

Vorig jaar hebben er maar liefst 32.761 mensen in West-Vlaanderen bloed of plasma gedoneerd aan Rode Kruis Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens van het Rode Kruis Vlaanderen. En die donaties zijn ook nog altijd broodnodig. “Het bloed wordt dagelijks gebruikt om mensen te redden in het ziekenhuis en met plasma wordt er onder andere levensreddende medicatie gemaakt.”

Vrijdag 14 juni is internationale dag van de bloedgever. Vorig jaar hebben er maar liefst 32.761 mensen in West-Vlaanderen bloed of plasma gedoneerd aan het Rode Kruis Vlaanderen. Daarmee zet 3,23 procent van de West-Vlamingen zich in om de voorraad bloed en plasma te verzekeren. Dat zit ietsje boven het Vlaams gemiddelde van 3 procent. En die cijfers zijn ook zo goed als hetzelfde gebleven als we ze tegenover het eindresultaat van 2022 plaatsen.

Lokaal zitten er wel enkele verschillen tussen de gemeenten binnen onze provincie. Langemark-Poelkapelle is bijvoorbeeld de West-Vlaamse gemeente met het hoogste aandeel in donoren. 404 van de 6.499 inwoners hebben bloed of plasma gedoneerd, wat neerkomt op 6,22 procent. Spiere-Helkijn heeft dan weer het laagste aandeel met slechts 1,32 procent van de bevolking, die in het afgelopen jaar bloed of plasma gedoneerd heeft. Maar in absoluut aantal zitten zij met 1.668 inwoners wel hoger.

“Daar zijn verschillende redenen voor”, zegt Jan Poté van Rode Kruis Vlaanderen. “Het kan zijn dat er bijvoorbeeld minder mobiele bloedinzamelingen gebeuren, dat de bevolking in die gemeente iets ouder is of juist het tegenovergestelde dat er veel jonge kinderen in die gemeente wonen. Dat kan allemaal het eindcijfer beïnvloeden, maar de zin om bloed of plasma te geven is gelukkig zo goed als even groot bij de mensen.”

Iedere donatie is belangrijk

Iedere donatie van zowel bloed als plasma telt, blijft de vaste boodschap van het Rode Kruis Vlaanderen. “Er is dagelijks nood aan bloed bijvoorbeeld in het ziekenhuis voor bij een operatie of voor mensen die een ongeval gehad hebben, moeders na een moeilijke bevalling, kinderen met leukemie, patiënten met stollingsproblemen enzovoort.”

“Daarbovenop kunnen we bloed ook maximaal 40 dagen bewaren, dus we hebben een continue instroom van bloed nodig. Zeker met de vakantieperiode in het vooruitzicht, waar er altijd minder gedoneerd wordt, roepen we de mensen nu nog op om voor hun vakantie bloed en plasma te doneren.”

“Rachèle heeft meer dan 150 transfusies van bloed en bloedplaatjes gekregen in afwachting van de stamcellen, dat hebben we allemaal te danken aan de donoren”

Maar het Rode Kruis zamelt niet enkel bloed in, maar ook plasma. “Plasma wordt ook toegediend aan mensen, die bijvoorbeeld een stollingsstoornis hebben of heel ernstige brandwonden. Anderzijds wordt plasma ook gebruikt om levensreddende medicatie te maken voor patiënten met hemofilie of bepaalde immuunziektes. Plasma is dé belangrijkste grondstof om die medicatie te maken en daarom ook heel belangrijk om in te zamelen.”

Jouw bloed of plasma helpt iedere dag mensen, maar kan ook levens redden, zoals dat van Rachèle, de kleine peuter uit Pittem. Zij heeft aplastische anemie, een levensbedreigende ziekte die haar immuunsysteem sterk verzwakt. “Rachèle heeft meer dan 150 transfusies van bloed en bloedplaatjes gehad om haar door de ziekte heen te helpen tot er stamcellen voor haar gevonden werden. Zelfs onze eigen kinesiste raakte door het verhaal van Rachèle geïnspireerd om op regelmatige basis bloed te doneren. Dat we zo ver geraakt zijn, hebben we allemaal te danken aan de zovele donoren en het harde werk van Rode Kruis Vlaanderen”, getuigt Evie Landuyt, de mama van Rachèle.

Meer plasma

“Dit jaar kregen we de opdracht vanuit de overheid om 5 procent meer plasma in te zamelen dan in 2023” gaat Poté verder. “Dat plasma is van levensbelang om die medicatie te maken en helaas is België nog niet zelfvoorzienend als het op plasma aankomt.”

“Voor bloed kunnen we wel steeds net genoeg inzamelen om het nodige in ons land gedaan te krijgen, maar voor plasma zijn de ziekenhuizen en farmabedrijven ieder jaar opnieuw voor een deel afhankelijk van de plasmavoorraden in het buitenland. Het is ons doel om ook voor plasma zelfvoorzienend te zijn. Daarom zijn we blij dat er in Vlaanderen sinds begin dit jaar een stijging is in het aantal plasmadonoren.”

Extra inzamelingen

Tijdens deze zomerperiode organiseert het Rode Kruis ook een aantal extra inzamelacties op speciale locaties in West-Vlaanderen. Woensdag 3 juli gaat er een inzamelactie door bij Zulte Waregem, vrijdag 5 juli in het Jan Breydelstadion. En op donderdag 8 augustus ook een op de pier van Blankenberge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier