Maarten Bekaert schoolde zich om van kinesist naar acupuncturist na zwangerschap partner
Maarten Bekaert heeft al enkele jaren een druk bezochte acupunctuurpraktijk in Bredene. Hij legde zich erop toe toen zijn partner Sharon na een behandeling alsnog zwanger raakte. Maar ook voor de typische problemen van deze coronatijden ziet Maarten in acupunctuur een probaat middel: “Er is werk aan de winkel.”
Hoe kom je als gediplomeerd kinesist met een verleden in de fitnesswereld bij acupunctuur terecht? “Via onze wens om zwanger te worden”, zet Maarten zijn verhaal enigszins verrassend in.
Chinese geneeskunde
“Na acht ivf-pogingen waren we ten einde raad. Een vriend zette me toen op het spoor van acupunctuur. En geloof me of niet, maar kort na onze eerste sessie werd Sharon zwanger. Was het toeval? Ik weet het niet, maar tijdens onze volgende vakantie ging ik mij verdiepen in de Chinese geneeskunde.”
Maarten raakte er dermate door gefascineerd dat hij een driejarig postgraduaat aan Vives begon. Na een stageperiode bij leermeester Tom Verhaeghe in Ingelmunster zette hij de stap naar een eigen praktijk.
Voormalige tandartsenpraktijk
Maarten en Sharon kochten de voormalige tandartsenpraktijk in de Centrumlaan “met een klein hartje, want zou dit avontuur wel slagen?” en… zagen de deur ervan vanaf dag één platgelopen.
“Ik ben een erkend acupuncturist. Mijn opleiding als kinesist komt uiteraard van pas, want die laat me toe om ziektebeelden beter te herkennen. Maar ik concentreer me uitsluitend op de Chinese geneeskunde.”
“Ik ben ervan overtuigd dat de Chinese geneeskunde een goeie aanvulling is op onze westerse geneeskunde.”
Met succes, want Maartens cliënteel is tot ver buiten de gemeentegrenzen terug te vinden. “Het blijft zaak het vertrouwen van mensen te winnen voor onze ‘alternatieve geneeswijze’. Niet alle huisartsen staan er al voor open, maar patiënten die geholpen zijn, zijn onze grootste ambassadeurs. Nu, uiteindelijk moet iedereen zijn weg naar genezing vinden. Hetzij via de klassieke geneeskunde, hetzij via de alternatieve of een combinatie van beide.”
“Chinese geneeskunde streeft ernaar het lichaam in balans te krijgen, het aan te moedigen om op natuurlijke wijze te herstellen. Preventie staat hierbij ook hoog aangeschreven. Weet je dat Chinese dokters vroeger werden betaald volgens het aantal patiënten dat niet ziek werd?”
Wortel van het probleem
“In deze voor velen nog altijd alternatieve geneeskunde ga je op zoek naar de wortel van het probleem. Als iemand hoofdpijn heeft, dan moet je oorzaak ervan vinden, die bestrijden en ervoor zorgen dat die niet meer terugkomt.”
Hoewel Maarten zich specialiseert in infertiliteit, kun je bij hem met zowat alle klachten terecht. “Rugklachten, reuma, migraine, huid-, maag- en darmklachten…: via acupunctuur, moxa (het gebruik van een brandend propje bijvoetkruid bovenop de naald, red.) of cupping (het gebruik van verhitte glazen of metalen bollen om op een plek een vacuüm te creëren, red.) kan hieraan beslist worden verholpen. Maar ook depressies en burn-outs kunnen op die manier worden aangepakt, het is overigens verontrustend hoeveel mensen momenteel met die klachten kampen.”
Ziekenfondsen
“Ik ben ervan overtuigd dat de Chinese geneeskunde een goeie aanvulling is op onze westerse geneeskunde. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat je meer slaagkans hebt bij een ivf-behandeling wanneer die gecombineerd wordt met acupunctuur.”
“Sommige ziekenfondsen erkennen acupunctuur al, maar er is nog een weg te gaan. Sinds we met zijn allen thuiswerken en geïsoleerd leven, gaan veel mensen er onderdoor. Er is werk aan de winkel.” (MM)
Info: www.acupunctuurbekaert.be, 059 70 44 78.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier