Jonge artsen kiezen voor 18de-eeuws pand in Heule: “Alle zorg onder hetzelfde dak”

Initiatiefnemer dr. Pieterjan Debbaut opende een praktijk in een van de oudste huizen van Zuid-West-Vlaanderen. © KDS
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Opmerkelijk is het in elk geval: enkele jonge artsen — dertigers — laten hun oog vallen op een heel oud pand dat al meer dan 15 jaar leeg staat en maken er een hedendaagse multidisciplinaire artsenpraktijk van. Initiatiefnemers dr. Pieterjan Debbaut en Isabelle De Meyere openden begin oktober met collega Ignaas Vermeulen in de Izegemsestraat Praktijk Heule Watermolen in een van de oudste huizen van Zuid-West-Vlaanderen.

In juni dit jaar is dr. Claude Damman overleden. Hij was in 1960 de eerste huisarts die zich op de Watermolen in Heule vestigde. Hij was een graaggeziene figuur die ook erg actief was bij de bloeiende plaatselijke kermis en het sociale leven van de parochie. “Bij huisbezoeken zien we nog op verscheidene plaatsen zijn gedachtenis staan”, zegt dr. Debbaut. Dr. Damman werd opgevolgd door dr. Luc Joye, die intussen ook met pensioen is. Zes jaar geleden werd hij opgevolgd door Pieterjan Debbaut, afkomstig uit Lauwe. Wat later kwamen ook Isabelle De Meyere uit Zwevegem (tot eind dit jaar in zwangerschapsverlof) en Ignaas Vermeulen uit Menen erbij. Dr. Debbaut maakt als sportarts ook deel uit van de medische staf van wielerploeg Alpecin-Deceuninck.

Samenwerken

“Stilaan gingen wij uitkijken naar een meer geschikte plaats voor onze praktijk”, zegt dr. Debbaut. “We zaten daar krap, er was geen goed licht en er was ook onvoldoende parkeergelegenheid. We wilden ook ons team uitbreiden met een paramedisch kabinet. Multidisciplinair dus en het is de bedoeling met nog meer zorgberoepen samen te werken. Het is voor ons leuker werken en interessanter voor onze patiënten: met alles onder hetzelfde dak is overleg mogelijk. En we hebben zes parkeerplaatsen.”

Naast de drie vernoemde dokters bestaat het team nog uit verpleegkundige Chloé Lefevre, diëtiste Jessica Lannoo en klinisch psychologen Lauren Demuynck en Ine Demeester. Deze laatsten zijn niet permanent aanwezig. Sophie Servayge staat in voor het onthaal. Er is ook een kabinet voor een huisarts in opleiding.

Beschermd erfgoed

Dr. Debbaut en dr. De Meyere hadden al een tijdje hun oog laten vallen op het grote verlaten gebouw, amper 100 meter verder in de straat naar Kortrijk toe. De aankoop door beiden gebeurde in februari 2022. De verbouwingen naar een ontwerp van Het Kabinet van de architecten Charlotte Bol & Andries Vansteelandt uit Kortrijk begonnen in het najaar 2022. Evident om het pand om te bouwen, was het niet echt. Het stond sinds 2004 op de lijst van beschermde gebouwen, zodat de diensten van Erfgoed hun zegen moesten geven.

“We hebben ons daar inderdaad moeten naar schikken”, zeg dr. Debbaut. “Zo moesten de oorspronkelijke ruimtes behouden worden en bijvoorbeeld ook de haarden, wat ook wel bijdroeg tot de huiselijke sfeer die wij wensten. Voor de vloeren moesten we kleine tegeltjes gebruiken. Achteraan mochten we wel een stuk bijbouwen in glas, waar we het onthaal en een keuken onderbrachten.”

Het grote witgekalkte huis – dwars op de straat ingeplant – wordt ‘een zeldzame getuige van de laat 18de-eeuwse landelijke architectuur’ genoemd. Het staat vermeld op de bekende Ferrariskaart van 1777 en is vermoedelijk nog ouder. In 1883 werd het een driewoonst en zo bleef het tot voor kort. De vorige eigenaar was een aannemer uit Marke. De laatste bewoonster, in de middelste woning, tot 2008, was Christiane Dekijvere. Ze woonde er 34 jaar met wijlen haar man Maurice Cossement en haar gezin. Nazaten van herbergier-kolenhandelaar Ivo Verhaeghe waren een eeuw lang eigenaars, voordien was dat brouwer Vanrobaeys, verwant aan de familie van de nabijgelegen brouwerij Serruys.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier