“Je moet het zien als een soort natuurlijk vaccin”: onderzoek bewijst dat zeelucht is goed voor ons immuunsysteem

Af en toe een daguitstapje naar de kust plannen lijkt ook voor je fysieke gezondheid een goed idee te zijn. © Pixabay
Phebe Somers

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uit Oostende hebben samen met de Universiteit van Gent en Antwerpen voor het eerst aangetoond dat zeelucht het immuunsysteem van mensen versterkt. “Zeelucht is geen medicijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder snel ziek wordt”, aldus Maarten De Rijcke van het VLIZ.

Het was al bekend dat wie binnen een afstand van vijf kilometer van zee woont, gezonder en minder gestresseerd is. Mogelijke verklaringen zijn het stressverlagend effect van de zee, het feit dat deze omgeving aanzet tot sociaal contact en betaalbare sport en spel, en een lagere graad van vervuiling. Maar in deze studie wilden de onderzoekers vooral nagaan of de aanwezigheid van mariene bacteriën en bioactieve stoffen in de zeelucht een meetbaar effect hebben op menselijke celculturen. Met andere woorden: wordt onze fysieke gezondheid beïnvloed door de lucht aan onze Belgische kust?

Betere weerstand

Dat blijkt dus wel het geval te zijn. “Een regelmatige blootstelling aan bacteriën, virussen, schimmels etc. tempert bepaalde lichamelijke ziektes en aandoeningen zoals ontstekingen tot zelfs kanker. Dat weten we al lang. Dergelijk microleven is zeker aanwezig in de zee, en door de golfwerking komen die druppeltjes zeewater in de lucht terecht en worden zo ingeademd door al wie langs de kust wandelt. Tijdens ons onderzoek merkten we dat die aerosolen een gunstig effect hadden op de menselijke cellijnen in ons lab. Simpel gezegd: de zeelucht zorgt voor een sterkere weerstand”, klinkt het. Zieke mensen zullen dus niet genezen na een bezoek aan onze kust. “Het is geen medicijn, de blootstelling werkt eerder als een vaccin of probioticum: je immuunsysteem is hierdoor beter gewapend om infecties te bestrijden.”

Deze resultaten vormen nu de basis voor vervolgonderzoek. Volgens De Rijcke, hoofd van de onderzoeksgroep Life’s Roots & Rates, zal er nu gekeken worden of hetzelfde effect kan waargenomen worden in complexere systemen zoals het volledige menselijke lichaam, die over diverse reactie-tegenreactie en compensatiemechanismen beschikt. “Voorlopig is alles nog zeer theoretisch, hoewel we in de praktijk wel al zaken hebben gezien die ons onderzoek zou kunnen bevestigen. In Italië werd er bijvoorbeeld een verhoogde resistentie tegen het coronavirus vastgesteld bij kustbewoners”, besluit De Rijcke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier