Izegemse dokters roepen op: “Je hoeft niet bang te zijn van het vaccin, wel van corona zelf”
Als respectievelijk coördinerend arts en medisch expert zullen José Vanlerberghe en Stephanie Wante hun geneeskundige expertise ter beschikking stellen van het Izegemse vaccinatiecentrum. Maar ze doen vooral een warme oproep naar de bevolking om zich te laten vaccineren. “Alleen zo zullen we deze pandemie overwinnen.”
José Vanlerberghe (69), afkomstig uit Lendelede, had in de Hogestraat in Kachtem zijn praktijk en is nu na een carrière van 40 jaar ondertussen al drie jaar met pensioen. Stephanie Wante (38), afkomstig uit Kortrijk, is actief in groepspraktijk De Linde in de Lindestraat. Zij werden aangezocht om in het Izegemse vaccinatiecentrum medisch mee aan te sturen. Samen met farmaceutisch expert Staf Loncke behoren ze tot het managementteam onder leiding van centrummanager Anton Jacobus, die ook algemeen directeur van de stad Izegem is.
“De solidariteit onder de artsen is groot”
Dokter José Vanlerberghe: “We zijn gestart met een onbeschreven blad en ondertussen hebben we toch al onze dry run
“Nu hebben die vrijwilligers zicht op de vaccinatiezone. Al tijdens het intakegesprek kunnen ze zien wanneer de mensen naar de vaccinerende verpleegkundigen kunnen toe stappen. Dit zorgt voor een betere controle op de mensenstroom.”
Dokter Stephanie Wante: “We krijgen van hogerhand ook draaiboeken ter beschikking, maar probleem is dat daar om de haverklap wel iets aan verandert. Het is dus constant aanpassen.”
80 artsen
De huisartsenkring HAKI, die de huisdokters uit Izegem, Lendelede en Ingelmunster verenigt, stelt ook expertise ter beschikking. Het software programma voor de wachtdienstregeling van HAKI zal ook dienst doen om alle dokters in te plannen.
“Het is een systeem waarmee onze dokters gewend zijn om mee te werken. Ook de artsen uit Ledegem, die tot een andere kring behoren, specialisten en ook vrijwilligers, zullen daarmee ingepland worden. We werken altijd met een reserve-dokter die kan inspringen als er iets gebeurt met de dokter van dienst. In totaal gaat het toch om 80 artsen. Dat gaat van CLB-artsen tot specialisten, maar uiteraard ook alle huisdokters. En ook artsen die al met pensioen zijn. De solidariteit is daar groot, maar dat zit ook ingebakken in ons beroep.”
“80 lijkt misschien veel, maar we zullen er ook veel nodig hebben. Er is sprake om misschien wel tot 16 uur per dag te vaccineren, dat betekent vier shifts. Als we dat zeven op zeven gaan doen, komt dat neer op 28 shifts en dus evenveel artsen per week. De artsen die nog aan het werk zijn, moeten dat inpassen in hun andere taken. En wij spreken uit ervaring dat dit niet altijd zo simpel is”, klinkt het bij dokters Wante en Vanlerberghe.
“Vaccins zijn ook helemaal niet nieuw. Zo heeft men in 1980 met vaccins ‘pokken’ weten uit te roeien”
Beide dokters roepen iedereen ook op om in te gaan op de vaccinatie-uitnodiging. “Als dokter vervullen we daar wat een ambassadeursrol. Ik vond het ook spijtig dat in de Zevende Dag van afgelopen zondag die anti-vaxers daar zo’n uitgebreid forum kregen. Iedereen mag zijn mening hebben, maar wetenschappers baseren die op resultaten van onderzoek. Wanneer je iets niet kunt bewijzen is het niet ‘weten’, maar wel ‘geloven’.”
“In onze eigen praktijk heb ik de indruk dat de meeste mensen wel openstaan voor dat vaccin. We krijgen er ook heel wat vragen over, de mensen willen vooral weten wanneer ze zelf aan de beurt zullen zijn. Maar dat hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van de vaccins”, weet dokter Wante.
Dokter Vanlerberghe: “De risicogroepen zullen als eerste uitgenodigd worden. Die lijsten worden samengesteld op basis van de gegevens van medische dossiers (diagnoses, resultaten van labo-onderzoek, medische beeldvorming en medicatievoorschriften), gegevens van de mutualiteiten en het kankerregister.”
De vaccins werken
Ook dokter Vanlerberghe doet nog een warme oproep naar alle 18+ inwoners van Izegem, Lendelede, Ledegem en Ingelmunster om zich te laten vaccineren. “We willen de twijfelaars overhalen. Ook voor jonge mensen is het belangrijk dat ze zo meewerken aan de groepsimmuniteit. Niemand hoeft bang te zijn van dat vaccin, maar wel van corona zelf. Je wordt er misschien niet altijd zelf erg ziek van, maar je kan wel mensen uit je omgeving besmetten met alle gevolgen van dien.Vaccins zijn ook helemaal niet nieuw. Zo heeft men in 1980 met vaccins ‘pokken’ weten uit te roeien. En de coronavaccins zijn uitgebreid getest en de eerste resultaten zijn nu al detecteerbaar. Ze zijn veilig en ze werken. Ze zijn, samen met de nodige discipline, het enige middel om deze pandemie te overwinnen. ”
(WVS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier