Izegems vaccinatiecentrum was maandag de eerste Vlaamse testcase, vrijdag 19 februari worden de eerste vaccins gezet

Bij het proefdraaien kreeg de Ingelmunsterse burgemeester Kurt Windels een fictief spuitje toegediend.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Bij het proefdraaien kreeg de Ingelmunsterse burgemeester Kurt Windels een fictief spuitje toegediend.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Maandag was er al een allereerste test onder het toeziend oog van het Agentschap Zorg en Gezondheid in het Izegemse vaccinatiecentrum, woensdag kort voor de middag werd dat nog eens overgedaan. In Izegem is men klaar om de bewoners van de eigen stad, maar ook van buurgemeenten Ingelmunster, Ledegem en Lendelede een spuitje te geven. “De organisatie is een samenwerking tussen de vier gemeenten”, benadrukt centrummanager Anton Jacobus. Vrijdag 19 februari worden daar ook de eerste vaccins toegediend aan personeel uit de zorg.

Anton Jacobus is niet enkel algemeen directeur van de stad Izegem, maar hij fungeert ook als centrummanager van het Izegemse vaccinatiecentrum dat naast Izegem ook de gemeenten Ingelmunster, Lendelede en Ledegem zal bedienen. “We waren – samen met Beringen – geselecteerd om als eerste Vlaamse centra een testcase te doorstaan voor het Agentschap Zorg en Gezondheid. Die ‘dry-run’ vond in alle stilte plaats, medewerkers van de stad Izegem werden daarvoor opgetrommeld. We konden de volledige stroom die de burgers zullen moeten doorlopen, van de uitnodiging tot het kwartiertje wachten na de prik, testen. Ook de software en de achterliggende administratieve processen werden al getest. De tweede test op woensdag zorgt ervoor dat we nu tot in de puntjes zijn voorbereid op de echte start van de vaccinatiecampagne.”

Ruim 500 vrijwilligers

Tijdens de testdagen werd niets aan het toeval overgelaten. “We nodigden een anderstalige, iemand met een visuele beperking, een slechthorende en een persoon in een rolstoel uit. Zo zijn we zeker dat het vaccinatiecentrum voor iedereen vlot toegankelijk is. Daarnaast simuleerden we ook probleemsituaties, van technische problemen tot mensen die zich onwel voelen na hun vaccinatie. Dankzij de testperiode zijn we volledig klaar om effectief aan de slag te gaan.”

Intussen zijn ook al meer dan 500 vrijwilligers geregistreerd om mee te helpen in het vaccinatiecentrum. Bij de start zal het medische personeel en de andere medewerkers bestaan uit professionele mensen uit de zorg en medewerkers van de vier gemeenten. Vrijdag 19 februari krijgen al 100 mensen uit de zorg een eerst vaccin. “Dat gebeurde tot nu toe in de ziekenhuizen, maar straks dus bij ons.”

De vrijwilligers worden iets later ingeschakeld. “Concreet beschikken we nu over 156 medische profielen en 351 niet-medische vrijwilligers.” Het sociaal huis van de stad Izegem zal nu alle vrijwilligers die zich registreerden contacteren en van zodra de vaccinatiecampagne op volle gang komt, zullen zij ook ingepland worden om mee te helpen.

Mensen die zich nog willen aanmelden als vrijwilliger kunnen dat op www.helpdehelpers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier