Hein De Meyere moet als populatiemanager mee zorgen voor 70 procent vaccinatiegraad

Hein De Meyere doet er alles aan om de kwetsbare groepen te bereiken en te overhalen om zich te laten vaccineren. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Hein De Meyere doet er alles aan om de kwetsbare groepen te bereiken en te overhalen om zich te laten vaccineren. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Populatiemanagers moeten overal in Vlaanderen ervoor zorgen dat twijfelaars zich toch laten vaccineren. Hein De Meyere is de man die dat voor de centra in Roeselare, Izegem en Tielt moet zien te realiseren. “Ik moet minimaal 70 procent halen”, is hij duidelijk.

Hein De Meyere (50) is een geboren en getogen Roeselarenaar. Hij is getrouwd met Els Suvée en ze zijn de ouders van twee zonen Robbe (20) en Rune (16). Ze huizen vlakbij Roularta, waar Hein ook zo goed als heel zijn beroepscarrière werkt. Hij heeft er al een kwarteeuw op de teller en is er verantwoordelijk voor de logistiek achter de vele events. Zijn job bij Roularta zet hij even on hold. “Op dit moment worden er geen events georganiseerd en dat zal ook nog duren tot de vaccinatieperiode achter de rug is. Ik ging op zoek naar een tijdelijke job waar mijn expertise de maatschappij iets kan bijbrengen. Als mijn werk er als populatiemanager zal opzitten, zullen er weer events mogen zijn en kan ik opnieuw in mijn vertrouwde job aan de slag. Een perfect match vind ik.” Op dit moment worden de 65-plussers gevaccineerd en dat startend met de oudste mensen uit onze populatie. “Tegen na de paasvakantie zou dat al grotendeels moeten gebeurd zijn, het aantal vaccins dat ter beschikking is, blijft gelukkig ook stijgen.”

“We doen er ook alles aan om anderstaligen in hun taal aan te spreken”

Maar het is niet bij die leeftijdsgroep dat de grootste taak van Hein De Meyere ligt. “Dat klopt, bij de oudere populatie ligt de vaccinatiebereidheid sowieso al hoog, die mensen zijn ook het kwetsbaarst. Maar straks moet de grote massa om een spuitje komen. Een groot deel van de mensen zal spontaan op die uitnodiging ingaan, maar het is mijn taak om kwetsbare groepen ook te responsabiliseren. De vaccinatie is immers niet verplicht.”

geloofskwesties

Hein De Meyere werd in dienst genomen door de eerstelijnszones (Midden West-Vlaanderen en RITS) en Midwest, het samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten. “Die overlappen elkaar niet perfect, maar in onze drie vaccinatiecentra in Roeselare, Izegem en Tielt bedienen we de bewoners van 17 gemeenten. Een van mijn taken is ook om een brug te vormen tussen de gemeenten en organisaties. Maar ik moet vooral de kwetsbare groepen zien te bereiken. We moeten in elke bevolkingslaag 70 procent van de mensen kunnen overtuigen van de zin van de coronaprik. Zo doen we er ook alles aan om anderstaligen in hun taal aan te spreken. Het speelt bij ons misschien wat minder dan in de grootsteden, maar op sommige wijken zal het wat moeilijker blijken om mensen te overtuigen. Misschien moeten we dan wel ter plaatse gaan vaccineren. Ik ga straks ook alle gemeenten af om met de mensen ter plaatse de kwetsbare groepen bloot te leggen. Er kom ook een algemene communicatiecampagne. Ik moet specifiek gaan werken op groepen mensen. Nog een voorbeeld daarvan kunnen mensen zijn die door geloofskwesties moeilijk over de brug te halen zijn. Maar dat willen wij niettemin doen.”

reservelijst

Roeselare is, samen met Deinze, een van de twee testcentra waar de vaccinatiewachtlijst al wordt getest deze week. Dinsdag al konden de mensen intekenen en dat bleek een groot succes. Voor het Roeselaars vaccinatiecentrum kwamen er de eerste dag al 2.700 aanmeldingen binnen, waarvan 1.400 binnen de doelgroep waarin nu al wordt gevaccineerd. Bij mogelijke restjes of mensen die niet komen opdagen, is er dus een flinke reservelijst van mensen die snel beschikbaar zijn voor een prikje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier