Gemeenten kunnen coronapas inzetten na overleg met gouverneur

© BELGA

De burgemeesters hebben wel degelijk het recht om in hun gemeente een Covid Safe Ticket op te leggen voor bepaalde activiteiten mits overleg met de provinciegouverneur en een goede motivatie. Dat bevestigden Antwerps gouverneur Cathy Berx en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zondag in De Zevende Dag.

Sinds vrijdag is in Wevelgem het Covid Safe Ticket verplicht bij indoorevenementen vanaf 100 personen wegens het hoge aantal besmettingen in de gemeente. Minister Beke bevestigde dat de burgemeester dat kan doen, maar hij wees erop dat in gemeenten met hoge vaccinatiecijfers een mondmaskerplicht soms eerder aangewezen is. Hij kondigde aan dat zijn collega van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open VLD) een omzendbrief aan de burgemeesters gaat sturen om hun bevoegdheden toe te lichten.

Ook fitnesscentra

Gouverneur Cathy Berx verwees naar de wetgeving. De gemeentewet bepaalt dat de burgemeester alle passende maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te beschermen. Het opleggen van de coronapas moet wel goed geargumenteerd worden, voegde ze eraan toe. Bovendien kan een fitnesscenter op basis van de contractvrijheid zelf een coronapas opleggen voor elke bezoeker.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) is al langer voorstander voor de invoering van het Covid Safe Ticket. Hij had zelfs al een besluit klaar om de coronapas op te leggen in onder meer fitnesscentra, maar werd teruggefloten. Dat het nu wel mogelijk blijkt te zijn, verheugt de Vilvoordse burgemeester. “Ik zal deze namiddag het besluit voorleggen aan de gouverneur”, kondigde hij aan in De Zevende Dag.

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé bekijkt maandag samen met de burgemeesters waar een eventueel invoeren van de coronapas zinvol kan zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.