Na tsunami aan coronabesmettingen: Wevelgem voert vanaf vrijdag Covid Safe Ticket in: “Liever dit dan de gemeente op slot gooien”

© BELGAIMAGE
Philippe Verhaest

Nadat de voorbije week liefst 260 coronabesmettingen genoteerd werden, grijpt het gemeentebestuur van Wevelgem in. Vanaf vrijdag is een Covid Safe Ticket nodig voor alle indoorevenementen vanaf honderd bezoekers. Staden en Deerlijk, die momenteel nog slechtere cijfers moeten voorleggen, voeren voorlopig geen maatregelen in.

De afgelopen week werd in Wevelgem het hoogste aantal besmettingen sinds de start van de coronacrisis genoteerd: liefst 260. 159 zou zich bij de -20-jarigen situeren en zestig procent van alle besmettingen zou in Gullegem geregistreerd zijn.

Daar is de basisschool Gulleboom een week dicht nadat meer dan honderd kinderen en leerlingen positief testten op Covid-19. Buitenschoolse activiteiten kunnen voorlopig wel nog plaatsvinden voor kinderen die een negatieve test aflegden. . Wevelgem vraagt ook gezond verstand bij de ouders van kinderen die een positieve test aflegden. Bij hen moeten de quarantaineregels strikt opgevolgd worden.

Scherpe stijging niet negeren

Daarom grijpt het gemeentebestuur nu in. Vanaf vrijdag is een Covid Safe Ticket (CST) nodig voor alle indoorevenementen vanaf honderd bezoekers. “We willen nu snel handelen”, legt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) uit. “Deze scherpe stijging mogen we niet negeren. Tegelijk willen we de gemeente ook niet op slot gooien, want onze vaccinatiegraad bedraagt liefst 95 procent. Dat is bijzonder hoog.”

Onze vaccinatiegraad bedraagt liefst 95 procent, daarom willen we onze gemeente ook niet op slot gooien

Het eerste evenement op Wevelgemse bodem dat een Covid Safe Ticket vereist, is het bedankingsfeest voor de enkele honderden vrijwilligers van het vaccinatiecentrum in de Porseleinhallen, komende vrijdagavond. “We zullen ervoor zorgen dat alles daar op wieltjes verloopt”, klinkt het. “Ook de Nacht van de Jeugdbeweging, diezelfde avond in onze drie verschillende jeugdhuizen, zal met een CST verlopen.”

“Onze diensten zullen alle organisaties contacteren die de komende weken een indoor evenement met meer dan honderd deelnemers organiseren. We zullen iedereen op weg zetten en de praktische kant van dit verhaal verduidelijken.”

Geen mondmaskerplicht

De maatregel is voorlopig één week van kracht, maar wordt telkens op woensdag geëvalueerd. Een nieuwe mondmaskerplicht is voorlopig niet aan de orde. “Daar denken we nog niet aan, maar handelszaken kunnen dit op eigen initiatief natuurlijk wel opnieuw invoeren. We zien de voorbije dagen trouwens opnieuw steeds meer maskers in het straatbeeld opduiken.”

“Wij raden onze inwoners echter wel aan om op drukke plaatsen opnieuw een mond- en neusmasker te dragen. Ik zal als burgemeester zelf het goeie voorbeeld geven.”

De Wevelgemse en Gullegemse woonzorgcentra blijven gewoon open, maar ook hier roept de burgemeester op tot de nodige burgerzin. “Het Gulle Heem in Gullegem nam wel enkele maatregelen, zoals de tijdelijke sluiting van de cafetaria. Er zal de komende dagen ook bijkomend getest worden.”

Staden en Deerlijk grijpen (nog) niet in

Wevelgem telt de laatste zeven dagen 548,2 besmettingen per 100.000 inwoners, maar twee West-Vlaamse gemeenten moeten momenteel nog net iets slechtere cijfers torsen. In Staden staat de incidentie op 582 besmettingen per 100.000 inwoners, in Deerlijk bedraagt die 571,2.

“Maar aan maatregelen denken we voorlopig niet”, benadrukt Francesco Vanderjeugd (Open VLD), burgemeester van Staden. “Je mag je niet blind staren op de besmettingscijfers, we moeten eerder focussen op het aantal hospitalisaties en mensen die ook effectief ziek worden. We willen geen paniekvoetbal spelen, maar houden de situatie uiteraard van dichtbij in de gaten.”

In Deerlijk is een gelijkaardig verhaal te horen. “Via onze gemeentelijke communicatiekanalen hebben we de inwoners over de hogere besmettingscijfers geïnformeerd en opgeroepen tot waakzaamheid. Laat ons eerst afwachten welk effect dit zal geven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.