Geert Soetaert en Rotary zetten hun schouders onder project dat hen zeer na aan het hart ligt: “TEJO-huis krijgt nu al steun uit diverse hoeken”
Het TEJO-huis opende donderdag 31 augustus officieel de deuren. Vanaf de start van het schooljaar kunnen daar jongeren terecht die worstelen met hun mentaal welzijn en nood hebben aan een babbel. Rotary zette er mee de schouders onder, maar de werking is nog op zoek naar extra therapeuten.
Rotary Izegem steunt ieder jaar diverse projecten, maar de oprichting van een TEJO-huis spant daarbij wellicht wel de kroon. Geert Soetaert is daarbij de verbindingsman namens Rotary en dus de ideale man om nog een en ander toe te lichten.
Jullie werden als vereniging ook geconfronteerd met de noodlottige gevolgen van de fragiele staat van de mentale gezondheid bij jongeren.
“Dat klopt. Zelfdoding bij jongeren kwam zeer dichtbij toen de zoon van iemand uit onze vereniging uit het leven stapte, ook een andere jongeman die via de jeugdbeweging dicht bij ons stond, zag geen uitweg meer. Ook in coronatijden hoorden we heel wat berichten over hoe moeilijk jonge gasten het wel hebben, dat blijkt ook uit diverse studies. We namen contact op met de TEJO-huizen in Kortrijk en Roeselare en daar kregen we hetzelfde verhaal te horen. De mensen van Roeselare hebben ons geholpen om een eigen TEJO-huis op te richten, dat zal ondertussen al het 20ste zijn in Vlaanderen.”
“Wij engageren ons op de lange termijn, maar ervaren dat het project bij veel mensen iets los maakt”
Er komt nogal wat bij kijken, maar natuurlijk in eerste instantie het vinden van een pand zelf.
“Inderdaad. En dat is niet zo evident omdat het nogal aan wat vereisten moet voldoen. Ten eerste moet het centraal gelegen zijn, maar tegelijk ook de anonimiteit kunnen garanderen. We hebben dat hier in de Vredestraat gevonden. Het huis situeert zich dichtbij het station en is via de weg langs het kanaal ook vlot bereikbaar met de fiets voor wie van Ingelmunster komt.”
Hebben jullie een idee van de nood die heerst bij Izegemse jongeren?
“In het TEJO-huis in Roeselare helpen ze al vaak Izegemse jongeren, nu zullen die dichter bij huis terecht kunnen. Jongeren tussen 10 en 20 jaar kunnen hier op gesprek komen, maar uit navraag bij andere TEJO-huizen blijkt de kern in de leeftijdsgroep tussen 13 en 18 jaar te zitten. We hebben ook de scholen al betrokken in de opstart. De scholieren uit de tweede graad kregen de kans om via het project Hoofdzaak, waarvan Flip Kowlier peter was, hun eigen gevoelens in een kunstwerkje te leggen. In de ideale wereld zou dit huis niet nodig zijn, maar we vrezen dat er dus wel degelijk een grote nood is en hopen daarbij te kunnen helpen.”
Kunnen jongeren hier zomaar binnen lopen?
“Dat kan zeker. Tijdens onze openingsuren zal hier een onthaalmedewerker aanwezig zijn. Die kan de jongere dan ontvangen. Heeft die nog geen afspraak, dan kan er eentje gemaakt worden. En als er een therapeut vrij is, kan er ook een eerste babbel gevoerd worden. We gaan uit van trajecten van tien gesprekken van telkens een uurtje.”
De reguliere therapeuten hebben een lange wachtlijst, jullie moesten op zoek naar vrijwilligers. Geen evidente zoektocht allicht?
“Qua onthaalmedewerkers hebben we met Inge Carette, Fabienne Galle, Anne Sophie Vandeputte, Lena Delaere, Hans Verfaillie, Ronald Vandommele en Charlotte Petillion al een mooie poule. Dat zijn meestal ook mensen die betrokken zijn bij Rotary, wat nog eens ons engagement illustreert. Therapeuten vinden is natuurlijk een stuk moeilijker, temeer die mensen dus professioneel druk bezet zijn en tijdens hun werkuren tijd vrij willen maken om hier gratis sessies te komen geven. Maar die mensen weten natuurlijk uit de praktijk dat de nood erg hoog is. Nu hebben we met Ines De Roo, Sara Mermans en Lobke Tant al drie mensen die zich engageerden. En er zijn er nog op komst. In Roeselare hebben ze er 13, wij streven naar tien. Dan zouden we ook de openingsuren van het TEJO-huis kunnen uitbreiden. Nu starten we op maandag en dinsdag van 16.30 tot 18.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur.”
Het huis kreeg ook een opknapbeurt.
“We hebben het een huiselijke sfeer willen geven, samen met onze partners hebben we met de Rotary hier ongeveer 500 manuren in gestopt om dit mooie resultaat te verkrijgen. Beneden is er een ontvangstruimte. Op de verdiepingen zijn in totaal drie ruimtes voor therapeutische sessies. Er kunnen dus maximaal drie therapeuten tegelijk aan het werk zijn.”
Dit project overstijgt natuurlijk meer dan één Rotary-werkjaar.
“Zeker, we hebben ons geëngageerd op langere termijn. De komende jaren hebben we ons al garant gesteld voor het betalen van de huursom. Ondertussen ervaren we al dat ons project heel wat losmaakt, TEJO krijgt ook steun uit diverse hoeken. Zo was er een kaarting van de KSA waarvan de opbrengst naar TEJO ging, liet Stefaan Snoeck zich sponsoren voor een triatlon en mochten we al een mooi bedrag ontvangen, werd ‘406 voor Suzanne’ georganiseerd en konden we al diverse structurele sponsors strikken. Op termijn hopen we dat die giften samen volstaan om de dagelijkse werking te garanderen. TEJO rekent bewust niet op subsidies, om zo een eigen koers te kunnen blijven varen.”
En jullie wisten mooi volk voor de opening op donderdag 31 augustus te strikken?
“Minister Crevits zegde haar aanwezigheid toe, de burgemeesters van Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Ledegem… Maar ook heel wat mensen die betrokken zijn en onze buren hier in de Vredestraat. We werden alvast al welkom geheten door hen.”
Bio Geert Soetaert
Privé
Geert Soetaert (54) woont samen met Charlotte Petillon. Hij is de papa van Henri (23) en Eline (20).
Opleiding en loopbaan
Studeerde rechten in Kortrijk en vervolgens Leuven. Is advocaat bij een Kortrijks kantoor.
Vrije tijd
Wandel en kunst. Sinds 2011 lid van Rotary en vanaf 1 juli 2024 wordt hij voor een jaar voorzitter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier