Eerstelijnspsychologen in Sint-Godelievecollege

Psychologe Sofie Goossens zal de consultaties doen in SIGO Eernegem. © Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

SIGO Eernegem lanceert een nieuwe vindplaats voor eerstelijnspsychologische hulpverlening (ELP). Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende gezondheidszorgpartners in de regio. Lokale huisartsen, CLB’s, scholen en welzijnsorganisaties zullen nauw samenwerken met het ELP-team om een integrale en efficiënte zorgverlening te garanderen.

“Vindplaatsen zijn gedefinieerd als ‘natuurlijke en niet-stigmatiserende plaatsen waar kinderen en jongeren regelmatig aanwezig zijn voor een ander doeleinde dan psychische gezondheid’. De toegankelijkheid en de prijs van psychologische hulp mogen geen drempel meer zijn. Dit aanbod van de overheid is gericht op zowel kinderen, adolescenten als volwassenen. Wij kiezen natuurlijk voor een vindplaats met de focus op kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. De nood aan betaalbare hulp is groot en sinds 1 februari hebben mensen uit deze leeftijdscategorie recht op tien gratis sessies”, aldus SIGO-directeur Koen Neuvroen.

Vindplaats

“Vorig schooljaar zaten we samen met de verantwoordelijke van WINGG, de directeur en contactpersoon voor SIGO Eernegem van Vrij CLB De Havens Oostende en de directeur en leerlingenbegeleider van SIGO Eernegem. We merkten dat een geïntegreerde aanpak voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren een hoge prioriteit is. We wilden meer weten over het idee ‘vindplaats’ en hoe we dat concreet konden worden. Na het inwinnen van informatie en overleg met de betrokken partijen ondernamen we meteen actie. De onderhoudstechnicus realiseerde een extra lokaal op SIGO Eernegem en we stelden een aantal afspraken op om aan verschillende ELP’ers de vindplaats ter beschikking te kunnen stellen”, gaat Koen Neuvroen voort.

Ondersteunen

Eerstelijnspsychologische hulpverlening richt zich op kortdurende, oplossingsgerichte gesprekken die mensen ondersteunen in het versterken van hun veerkracht en welzijn. Dit kan onder meer hulp bij stress, angst, depressie, rouw, relatieproblemen en andere persoonlijke moeilijkheden omvatten. De hulpverlening is toegankelijk voor iedereen zonder doorverwijzing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier