Eerste ‘dry-run’ in vaccinatiecentrum Kursaal verloopt vlot

Oostends burgemeester Bart Tommelein, schepen Natacha Waldmann en Middelkerks burgemeester Jean-Marie Dedecker.© GMP
Oostends burgemeester Bart Tommelein, schepen Natacha Waldmann en Middelkerks burgemeester Jean-Marie Dedecker.© GMP
Redactie KW

Vandaag werd in het Kursaal, waar de inwoners van Oostende en Middelkerke gevaccineerd zullen worden, een eerste dry-run georganiseerd. Hierbij testten figuranten en medewerkers of alles vlot verloopt. Verschillende situaties zoals een persoon die onwel werd of agressief, werden nagespeeld. Vanaf 15 februari worden de eerste echte vaccins toegediend.

Vandaag was het al behoorlijk druk in het Oostends vaccinatiecentrum. De eerste dry-run werd met een twintigtal figuranten, voornamelijk stadspersoneel, georganiseerd. Hierbij werden de vaccinatielijnen en de verschillende stappen die men moet doorlopen, uitgebreid getest.

Er werden verschillende situaties nagebootst: iemand werd onwel, agressief, was zijn identiteitskaart vergeten, kwam langs op de verkeerde dag, viel flauw, er was een slechtziend persoon en iemand in een rolstoel… Burgemeesters Bart Tommelein van Oostende en Jean-Marie Dedecker van Middelkerke kwamen langs om de dry-run met eigen ogen te zien.

80 mensen per uur

“We zijn zo goed als klaar om midden februari van start te gaan”, zegt bevoegd schepen Natacha Waldmann (Groen). “De diepvriezers om de vaccins in te bewaren moeten nog geleverd worden, maar die komen binnenkort toe. Het streefdoel is om 80 mensen per uur te vaccineren. Het centrum zal zeven op zeven open zijn, telkens van 11 tot 15 uur en van 16 tot 20 uur. Op die manier kan iedereen langskomen op een moment die voor hem of haar past. Het is ook de bedoeling dat er veel rotatie is in de verschillende taken. Vier uur lang inentingen doen, is zeer vermoeiend en we zorgen dus voor afwisseling. We zijn momenteel bezig met de puzzel van uurroosters en dergelijke te maken.”

Mobiliteitsplan

Ook qua mobiliteit zijn er momenteel nog wat vragen. “We hebben een externe partner ingeschakeld die momenteel volop bezig is met de opmaak van een mobiliteitsplan”, gaat schepen Waldmann verder. “Nu is het wel zo dat veertig procent van de Oostendenaars op wandelafstand van het Kursaal woont. We zullen de fiets ook promoten. Qua parking heb je hier de parking Kursaal een Zeeparking dichtbij. We bekijken ook hoe minder mobiele mensen op een efficiënte manier aan het Kursaal afgezet kunnen worden.”

Gwendoline Nys, adjunct-directeur van het Kursaal, is tevreden dat er weer wat leven is in het gebouw na al die stille maanden. “Ons volledig team zal meewerken bij het vaccinatiecentrum”, zegt ze. “Wij zorgen niet alleen voor de locatie, maar ook voor logistieke ondersteuning. We zorgen voor stewards, administratief personeel, schoonmaak…”

Verloopt heel vlot

Nathalie Andries is één van de twintig vrijwilligers die meewerkten aan de dry-run. Zij moest het volledige proces van de prik krijgen doorlopen. “Alles verloopt heel vlot”, zegt Nathlie, die bij het stadsbestuur van Oostende werkt. “Klantgerichtheid vind ik erg belangrijk en daarom heb ik me opgegeven als vrijwilliger. Zo kan ik mensen informeren over het hele proces.”

Er zijn vier lijnen beschikbaar op het gelijkvloers, met de mogelijkheid om uit te breiden met vier extra lijnen op de eerste verdieping. Het stadsbestuur voorziet dat dit nodig zal zijn in mei, juni, wanneer de brede bevolking gevaccineerd wordt. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier