De zee is goed voor je lichaam én voor je geest

© Kris Van Exel
Olaf Verhaeghe

Wim wist het al, maar de West-Vlaamse wetenschap geeft hem ook overschot van gelijk: de zee voelen, ruiken en zien is goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Dit is een verhaal dat verscheen in De Krant van Wim, een bijzondere editie van De Krant van West-Vlaanderen met Wim Opbrouck als hoofdredacteur.

“Mensen die aan de kust wonen, voelen zich 3 procent gezonder dan wie in het binnenland woont”, zegt bioloog en onderzoeker Alexander Hooyberg van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). “Maar er is meer: uit verder, meer psychologisch, onderzoek van mijn collega Marine Severin blijkt dat ze er ook gelukkiger waren en zich minder zorgen maakten tijdens corona. De kust en de zee zorgen ook voor een gevoel van nostalgie en een wauw-gevoel, twee emoties die zorgen voor een betere algemene gezondheid en beter welzijn.”

Daarnaast focust het VLIZ op de zeespray, de heel minuscule druppeltjes tussen het water en de lucht waar algen en bacteriën in terug te vinden zijn. Een constante blootstelling daaraan zou versterkend werken op je immuunsysteem. En zelfs een beeld van een zeelandschap werkt rustgevend en dus helend. De zee.

Ik ben een zwemmer.

Ik zwem graag in de zee.

Weg van het land.

In het water ben ik een koning.

Neptunus.

De baard heb ik al.

Wim.

© Wim Opbrouck

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.