180 artsen en medewerkers AZ Delta kregen vandaag hun eerste vaccinatie
Maandag even voor de middag werden de eerste vaccinaties onder het personeel van AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout uitgevoerd. Het was longarts Ingel Demedts die het eerste spuitje kreeg toegediend door medisch directeur Lieven Wostyn. In totaal worden vandaag 180 artsen, verpleeg- en zorgkundigen van de covid-afdelingen, spoed en intensieve zorgen gevaccineerd. Ook een aantal huisartsen ouder dan 65 jaar met een actieve praktijk kwamen in aanmerking om als eens eerste ingeënt te worden.
AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout had minder Pfizer-vaccins ter beschikking dan verhoopt. “Vandaag kunnen we 180 collega’s al hun eerste van twee injecties geven. Woensdag zijn we opnieuw een lading vaccins beloofd, hopelijk kunnen we dan de rest van de collega’s van de bewuste diensten, die vaak direct in contact komen met covid-patiënten, ook hun vaccinatie toedienen”, aldus hoofdapotheker Ann-Sofie Vanthournout.
Ze stuurde enkele mobiele teams op pad die ter plaatse naar de afdelingen de injecties gingen geven. “Een verpleegkundige telkens vergezeld van een apotheker. We volgend daarbij nauwgezet de lijsten. De teams krijgen ook een ‘kit’ mee die kan gebruikt worden mochten er zich bijwerkingen voordoen.”
Huisartsen +65
Ook enkele medewerkers van AZ Delta kregen in het RADar-gebouw hun eerste van twee spuitjes. Het was medisch directeur Lieven Wostyn die de honneurs waarnam en toekeek hoe dokter Ingel Demedts het eerste vaccin werd toegediend. “Uiteraard zijn we verheugd dat de vaccins er zijn, het is de enige manier om een derde golf te bestrijden”, poneert de longarts.
Medisch directeur Lieven Wostyn hoorde dan zelf weer niet tot de artsen die in aanmerking kwamen voor de eerste vaccins. “We hopen ook zo snel mogelijk meer vaccins te krijgen zodat we al onze mensen, ik hoop binnen de maand, te kunnen vaccineren. Het is het Agentschap Zorg en Gezondheid dat bepaalt wie als eerste aan de beurt komt. Daarbij ook de huisartsen ouder dan 65 jaar met een actieve praktijk. Via de huisartsenkringen hebben er zich 13 gemeld. De bereidheid onder onze eigen mensen om zich te laten inenten is zeer groot. Bij de gewone griepvaccinatie is dat al 80 procent, nu zal dat rond de 95 procent draaien.”
Pijnloos spuitje
Spoedarts Annabel Delbrassine (34) hoorde ook tot de eerste lichting. “Het spuitje is pijnloos. Er volgt binnen drie weken ook nog een tweede. Hopelijk bouwen we voldoende antistoffen op. Want wij staan natuurlijk mee in de vuurlinie.”
Dat beaamt ook Jony Tanghe (26), verpleegkundige op de spoedafdeling. “Het zijn bij ons hectische tijden geweest. We hopen dat na de vaccinatie de toestand weer wat kan normaliseren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier