Gezinnen in armoede doen boodschappen in nieuwe winkel Food4All: “Jaarlijks 14.000 volle tassen”
De sociale winkel van Food4All huist voortaan in de Orveiestraat, in Zwevegem-Knokke. De verhuis drong zich op omdat het vorige onderkomen zal worden afgebroken. Food4All bedient een kleine 150 gezinnen, die door het OCMW zijn geselecteerd. “Jaarlijks gaan hier zo’n 14.000 volle tassen de deur uit. Dankzij onze sponsors en vrijwilligers.”
Al van bij de start van Food4All – in 2008 opgericht onder impuls van Lions Club Zwevegem – had het voedselverdeelcentrum een onderkomen naast de Kringloopwinkel, in de gebouwen van de oude steenbakkerij Hanssens in Zwevegem-Knokke.
Omdat dit deel van de gebouwen moet plaatsmaken voor de realisatie van een kmo-zone, gingen de Lions op zoek naar een nieuw onderkomen voor Food4All. Dat werd gevonden in een oud magazijn in de Orveiestraat, ook in Zwevegem-Knokke. Het gebouw kreeg een grondige opfrisbeurt en dient nu als sociale winkel voor de 144 gezinnen die er wekelijks op woensdag kunnen winkelen.
Allerlei steun
“Onze missie was – en is nog altijd – die mensen helpen die door allerlei omstandigheden in de armoede beland zijn”, zegt Patrick Despriet, verantwoordelijke van de sociale winkel. “Die mensen helpen we hier elke week opnieuw, dankzij onze leveranciers en onze vrijwilligersploeg van twaalf mensen die zich hier twee dagen per week, vijftig weken per jaar, belangeloos inzetten. Dat is niet niks.”
Food4All wordt vanuit diverse instanties gesteund.
“Vooreerst mogen we rekenen op subsidies vanuit Europa en van de Vlaamse Gemeenschap. Zo kan ik onder andere 17.000 liter melk, 4.700 pakken pasta, 4.700 blikken vol-au-vent, 4.000 potten confituur, en nog veel meer bestellen. We halen dat één keer per maand op bij de voedselbank West-Vlaanderen. Gemiddeld zijn dat zes tot twaalf palletten.”
Bij de voedselbank West-Vlaanderen kan Food4All elke week diverse soorten voeding ophalen. Dat zijn dan meestal productieoverschotten van bedrijven. Een derde speler waarbij de organisatie terechtkan, is Foodact 13, die overschotten ophaalt bij onder andere supermarkten.
“Onze vrijwilligers werken twee dagen per week, vijftig weken per jaar” – Patrick Despriet
Naast die ‘georganiseerde’ hulp, zijn er ook de schenkingen van privépersonen. “Die vormen een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Zo krijgen we van Johan wekelijks een stapel dagverse eieren. Antoon levert ons al jarenlang verse wortelen, Tomato Masters zorgt voor de blozende tomaten en paprika’s, Henri voor de lekkere koekjes, Brecht voor de paaseitjes, en zo zijn er nog wel enkele. Aan allen een grote dankjewel.”
Patrick Despriet wil ook alle financiële sponsors danken voor hun bijdrage. “Met die financiële middelen kunnen we ons assortiment vervolledigen met aankopen die wij zelf plaatsen bij Jumbo Lauwe, ook al een trouwe leverancier én sponsor.”
Echt winkelgevoel
De sociale winkel is elke woensdag open, maar de vrijwilligers schieten al op dinsdag in actie. “Onze ploeg haalt op dinsdagmorgen met onze bestelwagen allerlei goederen op bij de voedselbank West-Vlaanderen en vult meteen de koelkasten, de diepvriezers en de rekken op. Op dinsdagnamiddag levert Foodact 13 en moeten ook die goederen netjes gesorteerd en uitgestald worden. Onze klanten moeten een echt winkelgevoel ervaren.”
Op woensdag ontvangt Food4All dan zo’n honderd gezinnen. Klanten worden via het OCMW geselecteerd en doorgegeven aan Food4All. Zonder doorverwijzing kan je uiteraard niet terecht bij de sociale winkel.
“Sommigen staan hier al om zeven uur ‘s morgens aan de deur, terwijl de winkel pas opengaat om 8.30 uur – tot 10.30 uur. Anderen komen liever ‘s avonds na het werk hun boodschappen doen. Dan zijn we open tussen 17.30 en 18.30 uur. Voor zij die hier niet kunnen geraken, hebben we op woensdagnamiddag een leverdienst aan huis.”
“Onze klanten krijgen van ons, naargelang de samenstelling van hun gezin, één tot vier winkeltassen. Die mogen ze in volle vrijheid vullen, maar vol is vol. Zo’n gevulde tas heeft minstens een winkelwaarde van 50 euro. Daarvoor betalen zij maar één euro. En zo gaan er hier elk jaar meer dan 14.000 tassen de deur uit…”, besluit Patrick Despriet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier