Leon en Amelie zijn in West-Vlaanderen al het vierde jaar op rij de populairste voornamen
Bij de top 100 van 2020 van de voornamen in West-Vlaanderen staan Amelie bij de meisjes en Leon bij de jongens al voor het vierde jaar aan de leiding. Bij Amelie blijft de voorsprong op Olivia vrij groot, terwijl Leon wel de hete adem van Jules in zijn nek voelt… West-Vlamingen laten zich overigens niet al te erg beïnvloeden door bekende figuren. Zo is er vorig jaar maar 1 Conner geboren en geen enkele Delphine…
Uiteraard zijn er elk jaar wel enkele verschuivingen. Bij de jongensnamen zijn Noah, Maurice en Matheo nieuwkomers. Ze komen in de plaats van Mathis, Liam en Emiel. Bij Mathis is de terugval wellicht een kantelpunt. De moderne voornaam, die pakweg een halve eeuw geleden niet voorkwam, was tussen 2005 en 2015 razend populair: zes keer nummer 1. Het is nu blijkbaar genoeg geweest.
Bij de meisjesnamen zijn Nora, Juliette, Louise en Camille uit de top tien verdwenen. Anna, Marie-Lou, Emma en Renée zijn in de plaats gekomen. De sterkste vooruitgang boek de klassieke Bijbelse voornaam Anna: van 11 in één ruk naar 3. Bij Emma gaat het om een terugkeer. Net als Mathis bij de jongensnamen was Emma het voorbije decennium heel populair en stond ook zes keer op nummer 1. In 2019 was Emma ineens teruggezakt naar de 15de plaats, maar nu dus weer geklommen naar de negende. Populariteit van voornamen is geen exacte wetenschap…
Als we een trend zien, dan is het dat bij de jongensnamen heel veel ‘retronamen’ het goed doen. Leon, Jules, Arthur, Louis, Victor, Maurice: ze waren pakweg 100 jaar geleden populair. Bij de meisjesnamen zien we die trend ietsje minder. Amelie, Olivia, Mila, Ellie, Marie-Lou of Renée zijn niet meteen namen van 100 jaar geleden. Bij meisjesnamen speelt welluidendheid een grotere rol.
Naar bekende figuren?
Er wordt wel eens beweerd dat veel jonge ouders zich laten inspireren door bekende personen, sport- of andere vedetten, tv-figuren, enz. Dat gebeurt wel degelijk maar meestal in beperkte mate. Alvorens de voornaam van een bekende figuur echt invloed krijgt op de voornaamgeving, moet het al een naam zijn die nog niet erg bekend was. Zo zou een naam als Conner (Rousseau) wel een kans maken, Alexander (De Croo) minder. De jongensnaam Alexander wordt sowieso redelijk veel gegeven: 21 keer vorig jaar maar wel 25 keer in 2015 toen hij lang nog geen premier was. Conner is eigenlijk een ongebruikelijke spelling van de Ierse naam Connor. Misschien stijgt het aantal wel dit jaar, maar in 2020 werd nog maar één West-Vlaams kindje (vermoedelijk) naar de jonge partijvoorzitter vernoemd. Twee kindjes kregen de voornaam Connor (maar in 2018 waren het er vier).
Bij de jongensnamen willen voetballers wel eens inspirerend werken . Zo kregen de voorbije jaren toch wat kindjes de voornaam Eden (Hazard): 14 in 2015, 15 in 2020 en daarmee op de 61ste plaats. Lionel (Messi) werd 12 keer gegeven (het meest in onze provincie, slechts 4 keer in Antwerpen). Vier West-Vlaamse borelingen kregen de voornaam van Gouden Schoen Lior Refaelov. Het is een bekende Joodse naam (die wel niet uit de Bijbel) die – kort, krachtig en goed klinkend – misschien wel een kans maakt, tenzij de connotatie met een godsdienst dat zou verhinderen.
Wat met Charles Deketelaere ? De rijzende voetbalvedette is zelf nog jong en de naam werd al behoorlijk veel gegeven: 26 keer vorig jaar maar eigenlijk in de lijn van voorgaande jaren, zodat het nog te vroeg is om van een CDK-effect te kunnen spreken. We noteren nog even dat in 2020 geen enkel West-Vlaams kindje de voornaam van ‘opperviroloog’ Marc Van Ranst kreeg en er werd ook geen enkele… Donald geboren.
Bij de meisjesnamen kunnen we aan het effect van prinses Delphine denken of de door De Slimste Mens plots bekend geworden dichteres Delphine Lecompte maar de naam – die natuurlijk in hun tijd vrij veel voorkwam – is nog geen enkele keer gegeven. We kunnen ook denken aan bijna Slimste Mens Ella Leyers, maar Ella is de voorbije jaren al vrij populair: in 2020 op de 16de plaats maar in 2015 al in de top tien. De voornaam van Slimste Mens Catherine Van Eylen werd geen enkele keer gegeven en haar Vlaamse tegenhanger Katrien evenmin…
Populairste voornamen van de 21ste eeuw
We zijn ook net twee decennia ver in de 21ste eeuw. Welke voornamen werden nu de voorbije 20 jaar het meest gegeven?
Bij de meisjesnamen staat Emma aan de leiding met een kleine voorsprong op Marie . Het zijn samen met Amelie de enige namen die in 2020 in de top tien staan.
Bij de jongensnamen valt het op dat vijf namen uit de top van de voorbije 20 jaar nog altijd in de top tien van 2020 te vinden zijn: Lucas, Louis, Arthur, Victor en Leon .
Doorgaans kunnen we stellen dat voornamen ongeveer één generatie populair zijn en dan weer plaats moeten maken voor andere. Deze rangschikking toont aan dat jongensnamen iets minder aan ‘mode’ onderhevig zijn dan meisjesnamen.
(Bron: de cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van Kind & Gezin)
Geniet mee van de snoetjes van 1.767 baby’s uit ons magazine KW Beebee (vanaf vrijdag 5 februari in De Krant van West-Vlaanderen) op www.kw.be/beebee . Daar kan je ook stemmen voor jouw favoriet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier