Gevangenis van Ieper gaat twee jaar dicht, oplossing gezocht voor gedetineerden
In de zomer of ten laatste het najaar van 2021 gaat de gevangenis in Ieper voor twee jaar dicht voor ingrijpende verbouwingen. Ongeveer drie vierde van het personeel wordt tijdelijk in andere inrichtingen tewerkgesteld. Voor de gedetineerden wordt nog een oplossing gezocht.
Het directoraat-generaal van Penitentiaire Inrichtingen had in 2018 al te kennen gegeven met serieuze bouwplannen te zitten voor de Ieperse gevangenis. “Het is inderdaad al langer gekend dat de Ieperse gevangenis tijdelijk zal sluiten met oog op een grondige renovatie van de celafdeling en uitbreiding ervan. Dit maakt deel uit van Masterplan III”, aldus inrichtingshoofd Els Deloof. “De voorlopige planning is een tijdelijke sluiting in de zomer of uiterlijk het najaar van 2021, al is dit nog niet concreet. Momenteel loopt er wel een aanbestedingsprocedure. Daar hangt dus veel van af. De tijdelijke sluiting zou voor twee jaar zijn. Een deel van het personeel blijft in Ieper voor de bewaking van de site. De personeelsleden die niet kunnen blijven, weten naar welke inrichting ze zullen worden gedetacheerd. Ongeveer drie vierde van het personeel wordt tijdelijk in andere inrichtingen tewerkgesteld. Voor onze gedetineerden wordt nog volop gezocht waar ze kunnen worden ondergebracht.”
Van 114 naar 169 bedden
Wat er gerenoveerd en bijgebouwd wordt, is min of meer wel al geweten, vertelt de Ieperse gevangenisdirecteur Bruno Debode: “De bestaande secties worden gerenoveerd en krijgen onder andere apart sanitair en telefoon op cel. Bovenop de bestaande sectie worden twee extra vleugels gebouwd aan de kant van het Minneplein. We gaan van de huidige 49 cellen met in totaal 114 bedden naar 100 cellen met 169 bedden in de toekomst. We zullen dan over een aanzienlijk aantal monocellen beschikken terwijl we nu geen enkele cel hebben voor een gedetineerde alleen. Iedereen zit nu immers met minstens één andere gedetineerde op cel. Het zal voor alle partijen een verbetering zijn.”
Voorkeuren
We contacteerden ook de vakbondsafgevaardigden van het Ieperse gevangenispersoneel. “Tot op heden hebben we nog geen exacte datum ontvangen waarop Ieper sluit”, aldus Wesley Verschetze van ACV. “Voor het goede verloop van de werken en omdat Ieper de identiteit van gevangenis blijft behouden, zal een klein deel van het personeel aanwezig blijven tijdens de sluiting. Voor alle andere personeelsleden werd een ‘detacheringsplan’ uitgewerkt.”
“Deze werken geven de Ieperse gevangenis bestaanszekerheid”
Was er voldoende inspraak? “Alle personeelsleden hebben drie inrichtingen van voorkeur kunnen geven. Daarnaast heeft men gekeken hoeveel personeelsleden de omliggende inrichtingen kunnen opvangen en daarna werden deze gegevens aan elkaar getoetst. Rekening houdende met de geldende mutatiereglementering hebben de meeste personeelsleden hun eerste of tweede keuze gekregen”, klinkt het.
Essentiële werken
Gevangenismedewerker Wesley Verschetze is ervan overtuigd dat de geplande renovatie- en bouwwerken essentieel zijn, zelfs na alle uitgevoerde aanpassingen van de afgelopen jaren. “De huidige cellen konden wel een modernisering gebruiken zodat ze enig comfort kunnen bieden als tijdelijke verblijfplaats. Ieper heeft al jaren van verbouwingen gekend en is qua infrastructuur mooi uitgebreid. Enkel het cellencomplex vroeg nog extra aandacht. Dat komt nu in orde, maar eigenlijk is het jammer dat men voor deze fase besloten heeft dat Ieper tijdelijk moet sluiten. Tot op heden zijn de verbouwingswerken gebeurd terwijl er bedrijvigheid was in het cellencomplex. Nu bestaat het gevaar dat de al gemoderniseerde infrastructuur zal verkommeren”, haalt hij aan. “Deze werken bezorgen wel bestaanszekerheid voor de Ieperse gevangenis en betekent dat er twee secties bijkomen. Er zal voor deze afdelingen personeel nodig zijn om de dienst te verzekeren. Hoeveel mensen precies werd ons nog niet meegedeeld.”
Langere afstanden
En hoe reageerden de collega’s op het nieuws? “De meesten wat gelaten, want eigenlijk wil iedereen hier gewoon blijven. Ook voor het woon-werkverkeer naar de andere gevangenissen betekent dit langere afstanden. Er is zelfs iemand die wellicht een extra auto zal moeten aanschaffen”, weet Wesley. “Het meeste schrik is er voor het ‘uitlopen’ van de werken en dat het bijgevolg langer zal duren voor ze kunnen terugkeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier