Gerestaureerd Magdalenahospice in Brugge officieel ingehuldigd met in steen gekapt gedicht

Dirk De fauw, Minou Esquenet en Pol Van Den Driessche bij het herdenkingsbord. © Stad Brugge
Stefan Vankerkhoven

Donderdag werd een inhuldigingssteen geplaatst aan het Magdalenahospice in de Jakobinessenstraat in Brugge. Met dit bord wordt hulde gebracht aan de zorgvuldige restauratie van dit historische gebouw, dat al eeuwenlang deel uitmaakt van de Brugse geschiedenis.

De Brugse dichteres Marieke De Maré schreef speciaal voor deze gelegenheid een spreuk die de restauratiewerkzaamheden treffend samenvat: Ons stukje tijd, van hier en nu, weergegeven in oneindigheid.

Steenkapper

“Deze woorden worden vereeuwigd op de steen, die door steenkapper en kunstenaar Pieter Boudens werd ontworpen”, stelt schepen voor patrimoniumbeheer Minou Esquenet. “In nauw overleg met de diensten Facilitair Beheer en Monumentenzorg koos hij het ideale lettertype, de afmetingen, de kleur en het type steen (een Portugese natuursteen), gecombineerd met bronzen letters.”

“Bovendien werd de meest geschikte plaats op de gevel zorgvuldig bepaald. Het is een blijvende herinnering aan de wijze waarop het monument in ere is hersteld.”

Burgemeester Dirk De fauw wijst op een bijzondere toevoeging aan het bord: “Een QR-code, waarmee passanten meer te weten kunnen komen over de rijke geschiedenis van het Magdalenahospice via onze stadswebsite.”

Historische context

Het Magdalenahospice kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. Oorspronkelijk bevond zich hier een kapel en een passantenhuis, waar pelgrims en arme reizigers onderdak vonden. In 1578 verhuisde het Magdalenagasthuis naar deze locatie, na de sloop van het oorspronkelijke gebouw buiten de stadsmuren.

In de daaropvolgende eeuwen werd de site uitgebreid en onderging het verschillende bestemmingen, waaronder een mannentuchthuis en later een vrouwengevangenis.

Renovatie

Gedurende de 19de en 20ste eeuw kreeg het gebouw uiteenlopende functies, zoals een school en een noodopvang. In 2019 werd een overeenkomst bereikt tussen Stad Brugge en het Sint-Andreasinstituut, wat leidde tot de broodnodige renovatie van de beschermde gebouwen. Tijdens de restauratiewerkzaamheden kwamen waardevolle elementen uit vroegere bouwfases opnieuw aan het licht, waaronder de koorvensters uit de 13de en 14de eeuw en een barok altaar uit 1738.

Met de onthulling van de inhuldigingssteen, wordt het Magdalenahospice opnieuw in ere hersteld. Bezoekers worden uitgenodigd om bij het verlaten van het gebouw stil te staan bij het Maria-Magdalenabeeld, dat sinds 1617 de voorgevel siert en recent gerestaureerd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier