Gerenoveerde Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke schittert weer

Feestelijk heropening van de Sint-Gertrudiskerk (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Na maanden van zorgvuldige restauratiewerkzaamheden is de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke feestelijk heringewijd met een eucharistieviering. Na de viering werden alle inwoners uitgenodigd voor een receptie, georganiseerd door het kerkbestuur van Bovekerke en het gemeentebestuur.

De restauratiewerkzaamheden begonnen op maandag 19 september 2022 en werden oorspronkelijk geschat op 300 kalenderdagen. Helaas werden de werken vertraagd door de ontdekking van rot in de acht paalkoppen aan de basis van de torenspits. Desondanks is het resultaat nu indrukwekkend te noemen. De gevels zijn gereinigd, het metselwerk is gerestaureerd of vernieuwd, de binnenmuren zijn bepleisterd en er zijn schilderwerken uitgevoerd. Ook het dak, het torenuurwerk en de klokinstallatie zijn volledig vernieuwd, waardoor het bouwwerk volledig is opgefrist en weer schittert in het centrum van Bovekerke.

De totale kostprijs bedroeg 867.464 euro en er werd een restauratiepremie van 628.771 euro toegekend door de Vlaamse Overheid. Door extra werkzaamheden en prijsherzieningen liepen de kosten op met meer dan 300.000 euro, waarvoor een bijkomende subsidie van ongeveer 62.000 euro werd verkregen.

Erfgoedpareltjes

Schepen Jessy Salenbien benadrukte het belang van het behoud van bouwkundig erfgoed: “De gemeente Koekelare heeft enkele pareltjes aan erfgoed in zijn patrimonium. En nu komt daar de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke bij. Het behoud van deze beeldbepalende gebouwen is vanzelfsprekend.”

De voorzitter van het kerkbestuur Bovekerke, Etienne Mostrey, bedankte alle betrokkenen bij het project: “Te beginnen met het gemeentebestuur van Koekelare voor de samenwerking, de architecten en de aannemers. En we mogen ook de ploeg niet vergeten die heeft opgeruimd en alles weer op zijn plaats heeft gezet. Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan het herstel van deze prachtige kerk.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier