Gerdy Callewaert uit Houthulst recycleert wegwerpmateriaal: “Van petflessen maak ik bezems en sleutelhangers”
Gerdy Callewaert (47) houdt ervan om in zijn vrije tijd allerhande wegwerpmaterialen te recycleren tot iets nieuws. Hij werkt bij de gemeente Staden en is gehuwd met Cindy Vercruysse (44). Samen wonen ze in de Terreststraat in Houthulst.
“Ik maak van wegwerpmateriaal een totaal nieuw stuk”, vertelt Gerdy. “Zo maak ik van petflessen plastic bezems, sleutelhangers met een beertje, magneetjes met een hart… Je kan heel wat doen met wat je normaal in de PMD-zak werpt. Wist je dat in een bezem 8 petflessen gaan? Daar kruipt wel zeker een dag werk in. De magneetjes met gerecycleerde beertjes zijn mijn troetelbeertjes.”
800 petflessen
Gerdy heeft een grote droom. “Ik wil graag een vzw oprichten samen met anderen die ook onze afvalberg willen verminderen. Als je nagaat dat voor één bezem 8 petflessen, één dag werk en één persoon nodig is, dan kunnen we met tien personen in één dag 80 flessen verwerken. Dat vermindert de PMD-zak al behoorlijk, zo maken we een echt verschil! Dit jaar alleen al verwerkte ik 800 petflessen. Een vzw waar we met gelijkgezinden samen werken voor het milieu, is mijn allergrootste droom. Iedereen kan op zijn manier een steentje bijdragen. Bij deze is dit een oproep om contact met mij op te nemen. Samen komen we er zeker uit!”, vertelt Gerdy enthousiast.
“Mijn ultieme doel is om design plastic meubels te maken”
“De machines die nodig zijn om het plastic te verwerken zijn heel duur, dus alle steun is welkom. Door de kostprijs van de machines heb ik besloten zelf een plasticshredder te bouwen en dat is me gelukt. Mijn zelfbouwmachine werkt heel goed. Een dergelijke machine aankopen kost al snel 3.000 euro, en dat is nog zonder de bijkomende kosten”, vertelt Gerdy.
Goed voor milieu
“Maar ik verwerk niet enkel plastic, ik maak ook nieuwe dingen. Colablikjes vorm ik om tot nieuwe gebruiksvoorwerpen zoals een sleutelhanger. Ook koper en brons verwerk ik tot nieuwe objecten en kunstwerkjes. Het liefst zou ik werken zoals de Nederlandse groep Precious Plastics. Zij verwerken plastic uit derdewereldlanden, maar dan wel op lokale basis en als vzw. Als ik afval herwerk, is de oorspronkelijke vorm nadien niet meer herkenbaar. Het kan een fles geweest zijn, maar ook evengoed plastic bestek, dat is het leuke eraan. Mijn volgende project is om zelf mijn mallen te maken, want die zijn wel erg duur in aankoop. Het is niet mijn bedoeling er geld mee te verdienen, maar het herbruikbaar wegwerpmateriaal tot iets nieuws te verwerken. Op die manier zorg je ervoor dat er minder plastic soep in zee terecht komt, wat goed voor het milieu is en goed voor de mens.”
Plastic sofa
Gerdy zit in ieder geval vol plannen; hij is heel creatief en inventief. Bij het zien van plastic, koper of brons heeft hij meteen al een idee wat hij ermee zal aanvangen. “Ik ben van plan om plastic meubels te maken. Dat lijkt me zeker haalbaar om ook met wegwerpplastic te maken. Het zouden zeker design meubels worden, dat is een feit! Echt alles is mogelijk. Naast de meubels zou ik ook graag draden voor 3D-printers maken. In de winter werk ik aan het smelten van de materialen, omdat daar nogal wat hitte van komt. Het is gek hoe ik nu hier al geraakt ben. Ik begon met dit project door me af te vragen waarom er eigenlijk niets met het afval gebeurt en we het zomaar weggooien. Eenmaal ik me in zoiets vastbijt, laat het mij niet meer los. Na wat gebrainstorm is het gegroeid tot wat het vandaag is, en dit initiatief kan enkel nog meer groeien. Voor mij is het een leuke hobby waarbij ik het gevoel heb toch iets goeds voor het milieu te doen”, besluit Gerdy.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier