Georges Dumortier en André Delrue herdenken bevrijding Moorsele: “Blijdschap overheerste”
Dit weekend, in de nacht van 7 op 8 september, is het dag op dag 80 jaar geleden dat Moorsele bevrijd werd. Ervaringsdeskundigen Georges Dumortier (92) en André Delrue (93) en enkele supporters van erfgoedvereniging Mortsella halen herinneringen op aan die periode.
Het begint op 10 mei 1940. Georges Dumortier ging naar school in de Rozenstraat, maar mocht terug naar huis. De oorlog was begonnen.
Radionieuws
Na de landing in Normandië in juni 1944 neemt de hoop op bevrijding toe. Stap voor stap komen de geallieerden dichter en door het radionieuws blijft Moorsele op de hoogte. André Delrue vertelt: “Wanneer mijn vader ‘in den duik’ naar de radio luisterde, moest ik buiten de wacht houden. Ze volgden de voortgang en wisten dus dat de troepen Moorsele naderden.”
Ook voor Georges wat het duidelijk dat er iets stond te gebeuren. “Wij woonden aan de Olmenlaan, waar ook het vliegveld was dat de Duitsers ingenomen hadden. Elke dag vertrokken er soldaten en vernielden ze steeds meer gebouwen. De baan Menen-Kortrijk was onderbroken, waardoor Moorsele – Gullegem – Kortrijk de weg was die ze moesten volgen om zich terug te trekken.”
Generatiegenoot Odiel Vandenberghe schreef het verloop van de laatste week uit. De eerste zin luidt: “De eerste week van September 1944 zal steeds een week blijven van veel herinneringen. Een terugblik laat ons toe het verloop van de gebeurtenissen in (vogelvlucht) te overschouwen”. Drie pagina’s lang lees je in een krullend handschrift de stappen naar de bevrijding op 8 september 1944.
Er doorkruisen de laatste dagen voortdurend Duitse troepen Moorsele. In het café van André komen ze binnen en drinken ze alles leeg. Ook bij Georges komt er plots een Duitser binnen. “Hij ging naar boven en is zwaar aan het zweten. Hij drinkt twee glazen water en gaat naar de tuin. Daar blijft hij een tijdje, waarna er geschoten wordt. Ik vond later vijf hulzen”.
Georges is nog steeds onder de indruk van wat er had kunnen gebeuren. In enkele dagen tijd verliest Moorsele nog verschillende inwoners.
Feest
Op 7 september rukken er soldaten uit Wales richting Moorsele. Er is nog weerstand vanuit de Duitse achterhoede die de brouwerij in de Ieperstraat verdedigen. De Britten trekken zich terug. Georges: “Maar niet voor lang. ’s Avonds zijn ze daar weer. Een eerste tank komt langs de Oude Tramweg, binnendoor naar de Ieperstraat en er wordt verschillende uren geschoten. Rond vier uur komt een buur ons vertellen dat we bevrijd zijn en durven we uit de kelder komen.”
De heren weten nog prima hoe Moorsele, in een hevig onweer, werd bevrijd in de nacht van 7 op 8 september, 80 jaar geleden. Blijdschap overheerste en er was feest. (HV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier