“Gender is niet zwart-wit”: Joben (59) vraagt met huwelijk aandacht voor intersekse personen

Joben Benoot en Folkert Schellekens stappen na 25 jaar in het huwelijksbootje in Damme. © gf
Redactie KW

Joben Benoot (59) en Folkert Schellekens (54) stappen op zaterdag 24 augustus, na 25 jaar samen, in het huwelijksbootje in het stadhuis van Damme. Daarmee onderstrepen ze hun liefde, maar willen ze ook de jarenlange zoektocht naar erkenning voor de genderidentiteit van Joben in de aandacht brengen.

Joben Benoot werd in 1964 geboren als intersekse baby, wat betekent dat het kind zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. De wetgeving rond de geboorteregistratie bepaalde toen dat iemands genitaliën moeten kloppen met de definitie ‘man’ of ‘vrouw’. Bij kinderen met een intersekse variant werd daarom het geslacht gecorrigeerd onder de 18 maanden. Haar ouders en de dokters besloten dat Joben een jongetje moest worden. Dat gebeurde via geslachtsoperaties, gecombineerd met misgendering (iemand met opzet verkeerd aanspreken op zijn sekse, red.) als opvoedingstechniek.

Verwarrend

De Belgische grondwet garandeert vandaag het recht van iedere persoon op lichamelijke integriteit en sinds 2002 bestaat er een wet op de rechten van de patiënt. Toch ondergaan intersekse kinderen nog te vaak ingrijpende operaties om een aantal van hun geslachtskenmerken te veranderen. Met psychologische trauma’s en fysieke schade als gevolg. Voor Joben was dat niet anders. “Mijn ouders wilden er niet over praten. Ik voelde me al op mijn zesde met zekerheid een meisje, maar dat moest ik van hen onderdrukken. Pas met de komst van internet ontdekte ik stukje bij beetje wat er precies met mij aan de hand was, en dat zoiets als intersekse zijn bestaat”, vertelt Joben. “Het is voor mij verwarrend geweest om geen informatie te vinden of krijgen. Ook de medische dossiers van intersekse baby’s van mijn leeftijd bleken allemaal vernietigd.”

“Ik voelde me al op mijn zesde met zekerheid een meisje, maar dat moest ik van mijn ouders onderdrukken”

Rond haar dertigste begon Jobens lichaam steeds meer vrouwelijke kenmerken te vertonen als gevolg van veranderingen in haar hormonenspiegel. Heel wat doktersconsulten en bijhorende onderzoeken in UZ Gent later werd haar gendergevoel definitief bevestigd, en kreeg ze de nodige medische zorg om verder als vrouw door het leven te gaan.

Aandacht vragen

Intussen werd Joben moeder van twee, via kunstmatige inseminatie. “Mijn kinderen – en kleinkind intussen – hebben me altijd gesteund, ze zijn straks ook getuigen op ons huwelijk.” Want 25 jaar geleden ontmoette ze de liefde van haar leven, Folkert Schellekens, in Oostende. Het koppel woont in Moerkerke en besloot onlangs om te trouwen. Enerzijds om elkaar wat meer zekerheid te geven, anderzijds om op die manier haar verhaal te delen en zo aandacht en steun te vragen voor andere mensen met een intersekse variatie, of personen die in transitie zijn: “Mensen moeten de kracht, het recht en de nodige zorgen vinden om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot wie ze echt zijn. En niet iedereen is man of vrouw, daar zitten veel varianten tussen. Gender is niet zwart-wit, dat wil ik duidelijk maken.”

Fotoproject

Verder werkt Joben ook samen met fotografe Elke Saey een rondreizend fotografieproject rond het thema intersekse uit. Het project is erkend door çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen, en wordt gesteund door Intersekse Vlaanderen en UZ Gent Centrum voor seksuologie en gender. Op 10 november houden Joben en Elke samen een lezing in de Brugse stadsschouwburg over het thema intersekse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier